Syrský student, který čeká na trajekt: Jsem tady už osm dní. Vláda se o nás nestará

09.09.2015 13:31

Uprchlické krizi se velmi výrazně věnuje dnešní vydání MF Dnes. Kromě reportáže z příjezdu trajektu přinesl deník i reportáž z Mnichova, Řecka či zprávu z Břeclavi.

Syrský student, který čeká na trajekt: Jsem tady už osm dní. Vláda se o nás nestará
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Obří trajekt Venizelos přiváží denně z řeckých ostrovů do Atén dva a půl tisíce syrských běženců. Děje se tak od 20. srpna a z příjezdu migrantů se stala rutina. Strkanice jsou však například na ostrově Lesbos, kde se uprchlíci na trajekt naloďovali. „Jsem tady už osm dní. Vláda se o nás nestará,“ rozčiloval se jeden syrský student. Na ostrov denně připluje až sto gumových člunů. 

Když běženci z trajektu vidí pevninu, radostně mávají. „Z lodi se ozývají instrukce v angličtině, že venku na cestující čekají autobusy. Rychle vycházejí muži s pár zavazadly, upravené ženy se zahalenými hlavami, většina z nich s dítětem v náručí. Rodiny se dvěma až čtyřmi malými dětmi,“ popisuje redaktorka s tím, že běženci nadšeně mluví o tom, že opustili zmatky na ostrovech, hovoří o svém štěstí.

Situaci v Mnichově, kam za čtyři dny dorazilo 26 tisíc uprchlíků, pro změnu monitoruje zpravodaj Jan Brož. „Na Maran, mladé matce dvouleté dcery, je vidět citelné ulehčení. V pokročilém stadiu těhotenství vystoupila včera z vlaku na nástupišti číslo jedna mnichovského hlavního nádraží. Spolu s bratrancem přicestovala ze syrského Damašku,“ píše Brož s tím, že ženě trvala cesta měsíc. Nejhorší vzpomínky má na řecké ostrovy a na tlačenici na makedonské hranici. Na lidi po vystoupení z vlaku čekají dobrovolníci s jídlem i oblečením, autobusy je následně rozvážejí do nouzových nocovišť. 

Přesuneme-li se do české Břeclavi, zjistíme, že zhruba tři stovky lidí se včera přišly informovat na besedu do kina, a to k novému uprchlickému táboru v Poštorné. „Stát nemůže zavírat oči před problémem ilegální migrace, proto musí tato zajišťovací zařízení budovat. Musíme být připraveni. Veřejným zájmem je nedopustit chaos,“ ukliďnoval lidi náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…