TOP 09 připraví novely shromažďovacího a přestupkového zákona

13.07.2016 11:54

Opoziční TOP 09 v příštích týdnech připraví novely, které budou navrhovat zrušení nedávno schválených změn shromažďovacího a přestupkového zákona. Změny přinesly například vyšší pokuty za urážku úředníka, pravomoc pro policii rozpustit shromáždění nebo to, že nebude uzákoněna možnost spontánních shromáždění. Podle TOP 09 novely omezují svobodu. Novinářům to dnes řekl předseda strany Miroslav Kalousek.

TOP 09 připraví novely shromažďovacího a přestupkového zákona
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek

Poslanci v úterý přehlasovali Senát, který navrhoval uzákonění možnosti bez postihu uspořádat neplánované manifestace, které by reagovaly na nečekanou událost, jako je úmrtí významné osobnosti nebo teroristický útok. S tím počítal i vládní návrh. Sněmovna to ale z předlohy vyškrtla kvůli obavám z toho, že ustanovení bude zneužíváno. TOP 09 v novele vadí především to, že policie nově bude mít pravomoc rozpustit shromáždění a úředníci budou moci přesunout manifestaci na jiné místo.

V novele přestupkového zákona, kterou na konci června podepsal prezident, se opoziční TOP 09 nelíbí to, že se zvýší pokuty za některé přestupky a urážka policisty nebo úředníka bude nově přestupkem proti veřejnému pořádku, za který bude hrozit sankce až 10 000 korun.

„Je to další významný zásah do základních lidských práv v České republice,“ řekl Kalousek. Oba zákony TOP 09 zařadila na svůj Seznam nesvobody. Jde o soubor zákonů, které podle strany omezují svobodu a TOP 09 bude usilovat o jejich zrušení. Na seznamu jsou také zákony zavádějící elektronickou evidenci tržeb, kontrolní hlášení DPH či povinný poslední rok v mateřské škole.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …