Tajný průzkum pro ČSSD: Jsme druhá nejvíce zkorumpovaná partaj

20.07.2012 20:42

Varovné zprávy si museli přečíst v Lidovém domě. Čtvrt roku před krajskými a senátními volbami se totiž nadále dovídají, jak kauza Davida Ratha rozmetává jejich volební preference. Z nejnovějšího průzkumu pro stranu vzešlo, že největší úbytek ČSSD zaznamenala v řadách nerozhodnutých. Dále je podle lidí strana vnímaná jako druhá nejvíce zkorumpovaná.

Tajný průzkum pro ČSSD: Jsme druhá nejvíce zkorumpovaná partaj
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Páteční vydání deníku Insider zveřejnilo analýzu, kterou pro Lidový dům zpracovávalo analytické oddělení podle průzkumu agentury STEM. ČSSD chtěla totiž vědět, jak si mezi voliči vedou v půli vlády Petra Nečase (ODS). Průzkum, v němž bylo osloveno 1112 respondentů, trval dva týdny, začal po zadržení jejich středočeského hejtmana Davida Ratha.

V souvislosti s případem této tváře sociálních demokratů přišla strana o pět procentních bodů voličské podpory. Analytici Lidového přišli s tím, že se jedná právě o nerozhodnuté voliče, které kauza zasáhla nejvíce.

„Pět procent respondentů volbu ČSSD před kauzou Davida Ratha vážně zvažovalo, ale dnes by ji určitě nevolilo,“ píše se v průzkumu. Dokument pak dále pokračuje: „Za pozornost stojí i varující údaj, že dalších 14 procent respondentů chtělo před touto kauzou ČSSD volit, ale dnes si touto volbou nejsou jisti.“

Zásah Rathovy kauzy

Dále průzkum sděluje, že kauza Rath zasáhl téměř každého. Přes 50 procent lidí si myslí, že případy korupčního jednání vysoce postavených politiků ČSSD se zjistí i v jiných krajích. „Myslí si to dokonce i 40 procent voličů ČSSD," varuje dokument sociální demokraty.

Strana Bohuslava Sobotky je dokonce podle analýzy vnímaná jako druhá nejvíce zkorumpovaná strana v Česku. „Názor, že boj s korupcí může ohrozit nejvíce politiky ODS, zastává 37 procent populace, v případě politiků ČSSD si to myslí 19 procent populace,“ popisuje dokument.

Z průzkumu vyšlo najevo i to, že ve společnosti vzrostlo přesvědčení, že s korupcí si nedokáže poradit žádná politická strana.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…