To neznamená, že odpaluje. Ale... Pravda o Putinovi a atomovkách

27.02.2022 18:46

Bezpečnostní experti Gordon Corera a Frank Gardner pro britskou BBC zhodnotili dnešní situaci, ve které ruský prezident Vladimir Putin po tom, co ve čtvrtek 24. února nařídil vojenský vpád na Ukrajinu, v neděli 27. února přidal povel uvést jaderné zbraně do pohotovosti. Hrozí světu jaderná válka?

To neznamená, že odpaluje. Ale... Pravda o Putinovi a atomovkách
Foto: Oficiální stránky ruského prezidenta
Popisek: Ruský prezident Vladimír Putin

V roce 1962 se sovětský vůdce Nikita Chruščov pokusil dopravit jaderné hlavice na Kubu. Americký prezident J. F. Kennedy to nedovolil. Svět byl tehdy jen krůček od vypuknutí jaderné války. Nakonec k ní ale nedošlo, ať už díky horečnatým diplomatickým snahám, nebo obávám obou lídrů, co by jaderná válka znamenala pro celý svět.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38558 lidí

Zdá se, že dnes se situace částečně opakuje. Ruský prezident Vladimir Putin nařídil spuštění invaze na Ukrajinu. A ve svém projevu ke světu prohlásil, že pokud se mu v této invazi, kterou nazval speciální operací, pokusí zabránit, využije všechny prostředky, které má Ruská federace k dispozici. Jinými slovy, nevyloučil ani použití jaderných zbraní.

Frank Gardner taktéž v textu pro BBC uvedl, že Západ se obával právě toho, že Putin bude hrozit jadernými zbraněmi.

„Tento druh eskalace je přesně to, čeho se vojenští plánovači NATO obávali, a proto Aliance opakovaně oznámila, že nepošle vojáky na pomoc Ukrajině odrazit její ruské útočníky,“ zdůraznil analytik.

Ruská invaze na Ukrajinu trvá čtvrtý den a zdá se, že se válečné plány nedaří Rusku zcela naplňovat. Ruská armáda podle všeho naráží na větší odpor, než s jakým původně počítala. Gordon Corera má za to, že Putin nepočítal ani s jednotnou reakcí Západu. Pomoc nakonec poskytne Ukrajině i Německo a mnoho dalších zemí.

Také Gardner tvrdí, že Kreml je z vývoje invaze poněkud frustrován.

„Čtvrtý den není v ruských rukou ani jedno velké ukrajinské město a zdá se, že Rusové mají těžké ztráty. To v Moskvě způsobí určitou frustraci a netrpělivost,“ poznamenal.

Podle analytika se dá předpokládat, že Putin nechá ještě vystupňovat válečné operace a bude brát ještě menší ohled na ukrajinské civilisty.

Gordon Corera však zároveň uklidňuje, že uvedení ruských jaderných zbraní do stavu pohotovosti neznamená, že je Vladimir Putin nakonec opravdu nechá odpálit.

„Přechod do stavu pohotovosti pravděpodobně usnadní rychlejší odpalování zbraní. To však neznamená, že je (Putin) skutečně chce použít. Rusko má největší zásoby jaderných zbraní na světě, ale také ví, že NATO má také dost na zničení Ruska, pokud by byly použity,“ poznamenal Corera.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg Putinův krok odsoudil.

„Prezident Putin postupuje v další eskalaci této války způsobem, který je absolutně nepřijatelný. Co nejrozhodněji musíme jeho počínání mařit,“ poznamenal Stoltenberg.  

Obdobně se vyjádřila také americká administrativa Joea Bidena. Bývalá zpravodajská důstojnice DIA Rebekah Koffler konstatovala, že Putin takovýmto způsobem hrozí využitím jaderných zbraní, aby posílil svou pozici po svém válečném vpádu na Ukrajinu.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…