Tomáš Klus: Mávejme tibetskou vlajkou! Ať je na nás český lev hrdý

10.03.2020 12:48

V poslední době se kritika Číny v Čechách soustředila na plánovanou cestu zesnulého šéfa Senátu Kubery na Tchaj-wan. Ale to není jediná výčitka vůči Čínské lidové republice. Právě dnes se slaví den tibetského povstání z roku 1959. Toto povstání bylo Čínou potlačeno a zapříčinilo odchod tibetského Dalajlámy do exilu. A v souvislosti s ním vyzval zpěvák Tomáš Klus, aby se Češi zajímali o Tibet a „mávali vlajkou se sněžnými lvy“.

Tomáš Klus: Mávejme tibetskou vlajkou! Ať je na nás český lev hrdý
Foto: Repro Instagram
Popisek: Tomáš Klus podporuje Tibet

Klus svou výzvu uvedl poznámkou z historie. „V devátém století uzavřel tibetský král a čínský císař dynastie Tchang smlouvu, v níž mimo jiné stálo: Číňané budou žít šťastně v Číně a Tibeťané budou žít šťastně v Tibetu.“ Umělec k tomu dodal, že se modlí, že tato úmluva z devátého století bude dodržena. Je totiž dle svých slov přesvědčen, že postoj k otázce Tibetu přinese odpověď na to, kolik lidského zůstává v člověku.

Anketa

Poslankyně SPD Maříková srovnala migranty s cizími druhy zvířat a rostlin. Za to jí hrozí stíhání policií. Co vy na to?

hlasovalo: 31615 lidí

„Symbol, který v mých očích září jako drahokam, Bö, srdce Asie, a my zde, srdce Evropy. Jsem na nás pyšný, jak bijeme na poplach, snad i proto, že nás tloukli stejně. Přesto se často setkávám s názory, které citují necitlivou čínskou propagandu a podněcují nenávist vůči ztělesnění laskavosti, Tändzin Gjamcchovi,“ pochválil Klus Čechy a odsoudil ty, kteří nasazují na Dalajlámu. „Věřím, že nepodlehneme spánku lhostejnosti a budeme nadále a stále hojněji opatrovat to, čím jsme navzdory rozloze vždy patřili k největším, ochranu lidských práv, touhu po rovnosti, spravedlnosti a míru bez ohledu na sílu zbraní, ale s ohledem na to nejlepší na světě, život sám,“ hýřil zpěvák optimismem, že se bude v zahraničních vztazích razit směr nastolený Václavem Havlem.

Dále vzdal úctu lidu Tibetu, který pochválil za to, že trpělivě vzdoruje útlaku a utrpení a nasazuje pochopení vůči nepochopení a strachu „zastat se Davida před Goliášem, jenž zadupal etiku patami ekonomiky hluboko do permafrostu svědomí řidičů světa“.

Klusovým přáním je, aby se Dalajláma mohl vrátit domů do Tibetu. „Přinese-li totiž vítr onu zvěst nad hladinu jezera Manasarovar (Anavatapta) slunce, symbolizující na tibetské vlajce radost ze svobody, prostoupí středem země a otřese jejími základy, neboť znova ožije naše společné srdce prahnoucí po štěstí stejně v hrudi Tibeťana jako Číňana, Čecha jako Ukrajince, Afghánce, či Syřana,“ pokračoval poeticky umělec.

A na závěr vyzval: „Každý z nás k té změně může přispět. Mluvme o tom. Sdílejme. Mávejme vlajkou se sněžnými lvy tak, aby na nás ten náš stříbrný, dvouocasý ve skoku se zlatou korunou a zlatou zbrojí, mohl být pyšný.“

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V devátém století uzavřel tibetský král a čínský císař dynastie Tchang smlouvu v níž mimo jiné stálo: Číňané budou žít šťastně v Číně a Tibeťané budou žít šťastně v Tibetu. Modlím se za naplnění této úmluvy, neboť jsem přesvědčen, že postoj k otázce Tibetu přinese odpověď na to, kolik lidského zůstává v člověku. Symbol, který v mých očích září jako drahokam, Bö, srdce Asie a my zde, srdce Evropy. Jsem na nás pyšný, jak bijeme na poplach, snad i proto, že nás tloukli stejně. Přesto se často setkávám s názory, které citují necitlivou čínskou propagandu a podněcují nenávist vůči ztělesnění laskavosti, Tändzin Gjamcchovi. Věřím, že nepodlehneme spánku lhostejnosti a budeme nadále a stále hojněji opatrovat to, čím jsme navzdory rozloze vždy patřili k největším, ochranu lidských práv, touhu po rovnosti, spravedlnosti a míru bez ohledu na sílu zbraní, ale s ohledem na to nejlepší na světě, život sám. Jsem v nejhlubší úctě před lidem Tibetu a jeho silou vzdorovat útlaku a utrpení trpělivě a s neutuchajícím pochopením vůči nepochopení a strachu zastat se Davida před Goliášem, jenž zadupal etiku patami ekonomiky hluboko do permafrostu svědomí řidičů světa. Mým vroucím přáním je možnost návratu jeho svatosti Dalajlamy domů. Přinese-li totiž vítr onu zvěst nad hladinu jezera Manasarovar ( Anavatapta ) slunce, symbolizující na tibetské vlajce radost ze svobody, prostoupí středem země a otřese jejími základy, neboť znova ožije naše společné srdce prahnoucí po štěstí stejně v hrudi Tibeťana jako Číňana, Čecha jako Ukrajince, Afgánce, či Syřana. Každý z nás té změně může přispět. Mluvme o tom. Sdílejme. Mávejme vlajkou se sněžnými lvy tak, aby na nás ten náš stříbrný, dvouocasý ve skoku se zlatou korunou a zlatou zbrojí, mohl být pyšný. OM MANI PADME HUM #sp??lu #freetibet #lvísilou #cesitibetpodporuji @lobsang.sangay @dalailama @cafetibetcz @most_protibet #lungta @amnesty_cz

Příspěvek sdílený spolu@tomasklus.cz (@tomas_klus),

K projevům solidarity s Tibetem se přihlásili i evropští Piráti, které jako předseda reprezentuje europoslanec Mikuláš Peksa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…