Tumáš 5000 Kč, tady nám to podepiš, po škole rukuješ! Ale mladí si odplivli: „Hnus“

06.03.2024 11:17 | Monitoring

Středoškoláci si mohou přijít na čtyři až pět tisíc měsíčně díky stipendiu Ministerstva obrany. Musí se ale smluvně zavázat, že po dokončení studia nastoupí k armádě. Pokud ne, peníze vrátí, informuje server Seznam Zprávy. „Chudáci děti z chudých rodin, tohle je fakt nechutnost,“ konstatuje například jeden z uživatelů sociální sítě ve své reakci. Obecně se nápad nesetkal s pozitivní odezvou.

Tumáš 5000 Kč, tady nám to podepiš, po škole rukuješ! Ale mladí si odplivli: „Hnus“
Foto: Repro ČT
Popisek: Verbování vojáků v pohádce S čerty nejsou žerty

Anketa

Která vládnoucí strana zatím nejvíce prospěla České republice?

2%
3%
0%
92%
0%
0%
3%
hlasovalo: 49973 lidí
Armáda České republiky se poslední dobou snaží přilákat dospělé i mladé. A právě na středoškoláky cílí prostřednictvím studijního stipendia ve výši čtyř až pěti tisíc korun měsíčně. Student by, jak píše server Seznam Zprávy, podepsal smlouvu se zákonným zástupcem, v případě dobrého prospěchu a dobrého chování by mu během studia posílal stát peníze. 

V případě, že student smlouvu podepíše, zaváže se k tomu, že poté, co studium ukončí, nastoupí k jednomu z vojenských útvarů. V případě, že některé z podmínek poruší, nebo k armádě po skončení studida nenastoupí, musí peníze vrátit.

Než student smlouvu podepíše, musí absolvovat ústní pohovor s velitelem útvaru, jenž si vybral, musí mu také ukázat kopii posledního vysvědčení.

Reakce na tento nápad na sebe nenechaly dlouho čekat. Někteří uživatelé sociálních sítí nápad schvalují, jiní naopak velmi zostra kritizují.

„Nápad v principu asi dobrý. Ale má náctiletý dělat takhle zásadní rozhodnutí (ač s podpisem zákonného zástupce)? A pokud se rozhodne nenastoupit, tak splátka celého stipendia do 30 dnů je poměrně přísná...“ poznamenává Adam Šilar.

„Hele, co přesně má být na tomhle špatného? Mně to přijde jako dobrý nápad jak posílit stavy armády,“ podotkl Martin Cvrček.

„Jako za mě docela dobrej deal. 5k měsíčně za to, že potom budeš dělat lampasáka za stovku měsíčně? Riziko je, že tě pošlou někam, kde z tebe domorodci udělají krmení pro divokou zvěř, ale za riziko se platí,“ konstatuje další uživatel.

„Ne, není to blbnutí mladých, je to motivace ke kariéře (být to v mých 15 letech, jdu do toho taky). Otázka je – proč něco podobného neudělají firmy, které potřebují a budou potřebovat, zaměstnance?" uvádí Andrea Martínková.

„Já bych to změnil. Středoškoláci i vysokoškoláci by si mohli přijít od státu na čtyři až pět tisíc měsíčně, aby si mohli dovolit vystudovat a až dodělají školu a začnou vydělávat, tak by to prostě vrátili. To by mohlo fungovat, ne?“ píše další uživatel.

„Volební právo od 15: Ne. Upsat se v 15 k nástupu do armády: Ano. SUPROVÝ, KRÁSNÝ, NÁDHERNÝ,“ konstatuje další uživatel.

„Takže v patnácti nejseš dostatečně vyspělej na to, aby sis mohl dát pivo, vsadit pár korun na fotbal, řídit auto nebo koukat na porno. Ale seš dostatečně vyspělej na to, aby ses mohl upsat armádě. Jestlipak to nebude tím, že armáda je narozdíl od toho ostatního ovládaná státem?“ píše Tadeáš. „Jo a mimochodem. Mám takové tušení, kdyby jakékoliv soukromá firma přišla s touhle praktikou (budou poskytovat od patnácti peníze za předpokladu, že k nim po maturitě nastoupíš), tak to okamžitě řeší odbory a stát rozdává minimálně masivní pokuty,“ dodal.

„Chudáci děti z chudých rodin, tohle je fakt nechutnost,“ nelíbí se návrh Jakubu Svobodovi.

Velmi kritický je i Družstevník Jirka. „To rozhodně nemůže dopadnout tak, že to za děti z chudých rodin budou podepisovat rodiče, nebo je budou ke společnému podpisu nutit. Tohle je fakt tak beznadějně zkurvená země,“ uvedl.

„Soutěž o nejdebilnější nápady týhle vlády bude mít vyhodnocení už/až příští rok na podzim. Stay tuned!“ poznamenává Tomáš Mígl ze Strany zelených.

„1. Půjč si peníze. 2. Dej to na spořák. 3. Vrať, co sis půjčil, a zbytek si nech. A pak že neexistuje risk-free výdělek,“ dodává další uživatel.

„Má podpis nezletilého jakoukoliv váhu na smlouvě? Přece se nemůže 15leté dítě zavázat k budoucí službě armádě,“ uvedl uživatel Ed.

„Těch sraček se teď děje docela dost, ale tohle je jedna z největších. Seš chudej a chceš s tím něco dělat? Pojď do armády státu, kterej nemalou měrou může za tvůj zkurvenej život,“ zkonstatoval další uživatel.

„Dělat všechno pro to, aby to tady mladí nenáviděli víc a víc?“ píše uživatelka.

„Ty vole… hrát poker nesmíš, chlastat nesmíš, řídit auto nesmíš, volit nesmíš, ale upsat armádě se můžeš. Já teda nezpochybňuju problém s obranou, ale tohle je brutálně neetický shit sns,“ konstatuje Jirka.

„Toto musel vymyslet lichvář Zdechovského typu. Obchod s chudobou, verbování a zadlužování dětí. Nechápu, že to někdo z armády může myslet vážně s tím závazkem před 18. rokem,“ píše Aleš Zelinka.

„Je neúnosný se v týhle zemi potýkat s finanční tísní, ještě cedník z tebe chtěj udělat,“ píše další uživatel.

„Podepisovat za děti závazky, které nebudou moci s plnoletostí bez postihu vypovědět, je minimálně neetické. A mělo by to být i nelegální,“ konstatuje další uživatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hůe, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseHůe , 06.03.2024 13:00:15
Z té nenávisti k Rusku už naším válečným štváčům hráblo! Jen blázen by poslal svoje dítě umřít za nějaké Banderovce!

|  12 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …