Umíráme stokrát za den, píše nám Evropanům zdrcený syrský uprchlík

18.12.2016 21:30

Čtyřiatřicetiletý Syřan Wassim Omar učil před válkou ve své vlasti angličtinu. Když začali na Sýrii dopadat rakety, bomby a vzduchem svištěly kulky, popadl své dvě malé děti, objal ženu a vydal se hledat bezpečí. Věřil, že toto bezpečí najde v EU, ale našel tu jen jeden černý den za druhým...

Umíráme stokrát za den, píše nám Evropanům zdrcený syrský uprchlík
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Čekající na oběd

Pan Wassim Omar prchl se svou rodinou ze Sýrie před všudypřítomnou smrtí. Doufal, že v Evropské unii najde klid a mír. Bohužel měl tu smůlu, že přicestoval do Řecka právě v den, kdy začala platit dohoda uzavřená mezi EU a Tureckem. Díky této dohodě prý prožil on a rodina řadu hrozných dní. Jeden černější než druhý.

„V Sýrii může člověk zemřít jen jednou, ale díky dohodě EU s Tureckem jsme umírali až stokrát za den,“ napsal v komentáři uveřejněném na serveru EUobserver.com Wassim Omar. Svůj komentář nazval „Dopis pro EU: Když nestojíte o uprchlíky, zastavte válku“.

Celý článek naleznete zde.

V dopise podrobně popisuje, jak jeho rodina prožívala v uprchlických táborech jeden hrozivý den za druhým. Nakonec se sice dostal do Athén, ale trvalo to osm měsíců. Žádal o pomoc OSN i zdejší úřady, ale pomoci se mu nedostalo. Když se konečně ocitli v řeckém hlavním městě, doufal Omar, že jim úřady alespoň pomohou najít ubytování. Dozvěděl se však, že je město přeplněné, a pokud zde chce žít, musí si střechu nad hlavou najít sám.

Pochopil z toho, že EU o uprchlíky nestojí. Pokud Evropané opravdu chtějí zastavit příval zoufalých lidí do svých zemí, měli by si uvědomit několik věcí.

„Zaprvé ... pokud nestojíte o další uprchlíky, měli byste zastavit válku v Sýrii i v jiných zemích. Kde je válka, tam jsou uprchlíci. Zadruhé historici zaznamenají, kdo lidi zabíjel a kdo se je naopak snažil udržet ze všech sil naživu. Zatřetí celý svět vidí, že země EU mluví o lidských právech a o zájmu o oběti války, takže doufám, že jsou to slova pravdivá a nejsou určena jen médiím. Začtvrté by si politici měli uvědomit, že tady jde o lidi, kteří mají rodiny, mají budoucnost, mají svoje sny a mají právo žít. Nejsou to jen čísla. A konečně zapáté v minulosti Sýrie otevřela dveře mnoha lidem a nenazývala je uprchlíky. Otevřeli jsme nejen naše hranice, ale i naše domy lidem, kteří potřebovali pomoc. Historie je mi svědkem. A dnes svět uzavírá hranice a své lidství před našimi tvářemi,“ napsal občanům EU zklamaný Wassim Omar.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…