Umíte počítat? Witowská zkoušela Vondráčka z matematiky. Zazněla slova o souboji se SPOLU a PirSTAN

13.10.2021 20:29

U koalice SPOLU je v plném proudu povolební jednání o sestavení vlády. Společně s Piráty a Starosty chtějí do 8. listopadu podepsat koaliční smlouvu. Hnutí ANO chce s koalicemi vyjednávat o obsazení postu ve Sněmovně. „Připravujeme se na souboj,“ uvedl v pořadu Interview ČT24 místopředseda hnutí ANO a předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Zaskočená Světlana Witowská jej ihned začala zkoušet z matematiky. Řeč byla i o tom, zda by přijal Andrej Babiš pověření prezidenta k sestavení vlády. Záležet prý bude na tom, jak se ve Sněmovně zachová koalice.

Umíte počítat? Witowská zkoušela Vondráčka z matematiky. Zazněla slova o souboji se SPOLU a PirSTAN
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Světlana Witowská

Úvodem Vondráček popsal, jaká panuje v hnutí ANO povolební nálada: „Na klubu panuje nálada relativně bojovná. Máme s kým bojovat. Naše výchozí situace není úplně ideální nebo taková, jak bychom si představovali. Reálně se připravujeme na souboj v opozici. Beru to jako sportovní zápas – prohráli jsme set,“ uvedl.

Anketa

Věříte, že je prezident Zeman ve stavu, kdy není schopen ničeho?

16%
hlasovalo: 34921 lidí

Andrej Babiš dnes zopakoval, že volby vyhrálo ANO. Vondráček je stejného názoru. „Opakovaně říkám, že jsme vyhráli,“ přidal se Vondráček ke svému šéfovi. Moderátorka Světlana Witowská jej zarazila a neodpustila si otázku: „A umíte počítat?“ tázala se a zmínila, o kolik hlasů nad hnutím ANO zvítězila v letošních volbách koalice SPOLU.

„Ano... 72 : 71,“ reagoval Vondráček, který argumentoval, že ANO vede nad koalicí SPOLU v počtech získaných mandátů. „Takže volební zákon, který pan premiér tak kritizoval, vám vlastně nahrál,“ zhodnotila moderátorka. „Paradoxně...,“ přikývl Vondráček.

„Takže si opravdu myslíte, že vyhrálo ANO? I když má o 35 765 hlasů míň... opravdu umíte počítat?“ zeptala se Witowská opakovaně a hlasitě se Vondráčkovi zasmála. „Ano! Vyhráli jsme na mandáty 72 : 71. Tak jinak, jo?... Na honu se počítají zajíci, ne výstřely,“ kontroval politik moderátorce, která dál vedla polemiku o tom, zda ve volbách mají větší váhu hlasy či mandáty.

Premiér Babiš rovněž včera prohlásil, že s ním prezident Miloš Zeman, který je nyní hospitalizován v nemocnici, mluvil o tom, že by jej mohl pověřit jednáním o sestavování vlády.

Přijal by toto pověření? „Je to čistě individuální otázka na pana premiéra...,“ chtěl Vondráček pokračovat, Witowskou byl však přerušen: „Víte co, my bychom se rádi zeptali, jen s naší redakcí nekomunikuje a na pozvání neodpověděl. Vy jste se ho na to přece musel zeptat,“ popíchla jej.

„Musíte vzít v úvahu zásadní proměnnou, a to je Miloš Zeman,“ upozornil Witowskou. „Pan premiér této otázce bude teprve čelit,“ doplnil. Witowská zopakovala, že pokud by byla ve funkci Vondráčka, svého předsedy by se na takovou otázku zeptala. „Vy jste se ho nezeptal?“ šermovala před ním výstražným ukazováčkem.

„Je to prostě složitější. Pan premiér nehodlá hrát nějaké kličkované. Nehodlá něco nějakým způsobem uměle prodlužovat, protože ví, v jaké situaci je tato republika! Teď tedy počká, co mu řekne pan prezident, a podle toho se rozhodne. Říkat něco dopředu... to dělají ti druzí, víte...,“ uvedl Vondráček.

„Nebylo by pěkné, kdybychom měli v této zemi politickou kulturu, že ten, kdo vyhraje ty volby – na mandáty – a má největší klub, by měl mít z hlediska zvyklostí šanci na ten první pokus?“ tázal se.

Čistě teoreticky, pokud by Babiš dostal pověření k sestavování vlády, měl by jej přijmout, i když ví, že nemůže sestavit vládu s důvěrou? „Až taková otázka padne, bude pan premiér vědět, jak jsme dopadli při vyjednávání ve Sněmovně a jak se k nám zachovala ta druhá strana,“ řekl Vondráček.

„Takže to bude obchod? Něco za něco?“ zajímala se moderátorka. „Ne, já říkám, že je to spojená nádoba a jeden z faktorů, který bude ovlivňovat rozhodnutí. Doporučuji koalici dialog,“ poznamenal.

Znamená to, že pokud hnutí ANO například nebude mít předsedu Sněmovny, tak Babiš přijme pověření k sestavení vlády? „Chceme si o tom promluvit, i když premiér řekl, že na tuto funkci neaspirujeme. S ničím jsme se nesmířili. Chceme jednat, protože tuto koalici 57 procent nevolilo. Na dotaz Witowské, co budou poslanci nejsilnějšího klubu požadovat, podotkl: „Myslíte si, že vám teď tady budu říkat, co budeme přesně chtít?“ vysmál se moderátorce Vondráček s poznámkou, že před jednáním je přece hloupost ukazovat karty.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…