Úniky od Clintonové? Může to být úplně jinak. Zatčen podezřelý, mlčí se o tom a asi se to stopí

09.08.2017 9:02

V kauze ovlivňování americké politiky, ze kterého média hlavního proudu již automaticky obviňují Rusy, možná dojde k zásadnímu zvratu. Nasvědčuje tomu rozvíjející se kauza, kterou se média hlavního proudu, válčící s prezidentem Trumpem a šířící informace o bezprecedentním zasahování Kremlu do americké politiky, snažila stůj co stůj zamlčet.

Úniky od Clintonové? Může to být úplně jinak. Zatčen podezřelý, mlčí se o tom a asi se to stopí
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Clintonová

Celý příběh se začal odvíjet 25. července, když byl na Dullesově mezinárodním letišti ve Washingtonu zadržen sedmatřicetiletý Američan pakistánského původu Imran Awan. Muž, který chtěl uprchnout do Pákistánu, byl zatčen za bankovní podvody.

Média hlavního proudu o tomto zatčení důsledně mlčela, začalo se mu však věnovat několik alternativních serverů, včetně známého The Breitbart. Jejich poznatky nyní shrnuje web Institutu Rona Paula, někdejšího vlivného republikánského politika a několikanásobného neúspěšného prezidentského kandidáta.

Anketa

Dostanou se Piráti na podzim do Poslanecké sněmovny?

25%
hlasovalo: 2904 lidí

A z jejich pátrání se začal skládat mimořádně zajímavý příběh. Awan stejně jako jeho manželka, švagrová a dva bratři pracovali jako IT experti v týmech až 80 kongresmanů Demokratické strany, včetně Debbie Wassermannové-Schulzové, bývalé předsedkyně Demokratického národního výboru a jedné z nejvlivnějších členek zákonodárného sboru. Na plný nebo částečný úvazek se jim starali o služby na internetu.

Zajímavé na tom je, že ani jeden z nich neměl předepsaný bezpečnostní průkaz a podle vzpomínek zaměstnanců Kapitolu do budovy Kongresu ani příliš nedocházeli. Jednoho dne ovšem Awan přivedl svého známého jménem Rao Abbas. Měl mu dlužit nějaké peníze, tak mu chtěl na oplátku pomoci v nelehké situaci, když byl Abbas propuštěn ze svého zaměstnání u společnosti Mc Donald´s.

Abbas bydlel u Awana v domě a dokonce se měl začít podílet na jeho práci pro demokratické kongresmany. Po jeho bezpečnostní prověrce či jakémkoliv jiném ověření jeho věrohodnosti podle všeho nikdo nepátral. Dostal se na výplatnici Kongresu a celkem si měl vyfakturovat 250 tisíc dolarů.

Za tyto peníze prý odvedl velmi pochybné penzum práce. Jenže i v tom málu byly služby pro kongresmana Patricka Murphyho, který byl v té době členem bedlivě střeženého kongresového Výboru pro zpravodajské služby.

Nebyl jediným, komu Imran Awan dohodil kšeft. Dalším měl být jeho spolužák ze střední školy Haseeb Rana. Ten měl prý skutečně něco vědět o počítačích a programování. Všichni tři měli mít roční smlouvu na 165 tisíc dolarů, což je v americkém Kongresu honorář na úrovni zkušených zaměstnanců na vedoucí pozici. Mladší bratr Jamal Awan dostal takovou smlouvu hned, jak byl v roce 2014 (bylo mu tehdy dvacet) na doporučení svého bratra zaměstnán.

Psal si na vizitky, že je od CIA

Proces udělování bezpečnostních prověrek v americkém Kongresu prý není příliš transparentní a často do něj vstupují osobní vazby. Kongresmani a senátoři prý na orgány sněmovny tlačí, aby jejich zaměstnancům dali co největší bezpečnostní oprávnění. Jako příklad je uváděna žádost osmi demokratických kongresmanů z března 2016, aby zaměstnanci jejich kanceláří měli přístup k materiálům na nejpřísnější úrovni utajení.

Vzhledem k tomu, že Awan a jeho společníci pracovali pro několik desítek kongresmanů, je podle serverů, které se kauze věnují, vysoce pravděpodobné, že měli přístup k serverům, ze kterých se daly vytáhnout ty nejtajnější materiály. I z uniklých WikiLeaks prý vyplývá, že Awan a jeho lidé měli mít přístupová hesla kongresmanky Wassermanové-Schulzové a dalších zákonodárců.

CELÝ TEXT V ANGLIČTINĚ ZDE

Awan měl svou činnost vykonávat již od roku 2004. Celkem si celá skupina přišla na více než 4 miliony dolarů a všichni její členové se řadili mezi 500 nejlépe placených z 15 000 zaměstnanců Kongresu. Přesto všechno Awan v roce 2010 vyhlásil bankrot kvůli svému vedlejšímu výdělku. Jeho podnikání s auty se mělo dostat do závratného minusu milion dolarů. Zajímavostí je, že firma nesla název Cars International A, na vizitky si však Awan psal pouze zkratku CIA.

Kromě toho prý bratři, zaměstnanci Kongresu, měli řadu dalších více či méně podivných obchodních aktivit, včetně využívání kontaktů v domovském Pákistánu, aniž to kancelář amerického federálního parlamentu nějak řešila.

Je to útok pravičáků na muslimy, vykládal, když past sklapla

V únoru 2016 se však dostal do podezření z kšeftování s počítačovým vybavením Kongresu, a to už bylo na jeho nadřízené moc. Vnitřní policie je začala stíhat a neoficiálně upozornila kongresmany, kteří skupinu zaměstnávali. Většina z nich se skupinou přerušila kontakty, předsedkyně Wassermannová-Schulzová je však vyplácela až do dne, kdy byl Awas na letišti zatčen.

Skupina se však za pomoci svých právníků bránila a přišla dokonce s teorií, že je obětí pravicového útoku na muslimské zaměstnance.

Awas byl nakonec letos v červenci zadržen pro bankovní podvod, když měl získat úvěr na základě falešných dokladů o vlastnictví domu ve Virginii, kterým za půjčku ručil. Jeho právník kauzu popsal jako „malinkaté nedorozumění“. Zajímavostí, která nás přivádí k politice, je fakt, že tímto právníkem byl Chris Gowen, prominentní washingtonský advokát, který kompletně zastupuje bývalý prezidenský pár Billa a Hillary Clintonovy. Proč se právnické eso zabývá malinkatým nedorozuměním bezvýznamného ajťáka, to je prý otázkou vyvolávající spekulace o politických zájmech.

Přesto se v roce 2016 rozjelo velké vyšetřování celé skupiny. V Awanově domě bylo zabaveno několik disků, které byly záměrně zničeny. Vyšetřoval se i jeho přístup k citlivým materiálům, zejména přes počítač kongresmanky Wassermannové-Schulzové, ke kterému měl podle všeho neomezený přístup. Zdá se prý pravděpodobné, že Awan stáhl množství tajných dokumentů na vlastní server, který se však nepodařilo najít. Je klidně možné, že se nachází kdesi v Pákistánu, kam někteří členové jeho rodiny cestovali kvůli různým transakcím velmi často.

Smyčka kolem Awana se začala stahovat a on to podle všeho věděl. V lednu 2017 převedl do pákistánské banky celkem 283 tisíc dolarů. V březnu jeho manželka a děti opustili USA a třebaže bylo zjevné, že odjíždějí natrvalo, policisté je nechali odletět.

Kromě Awanových finančních aktivit policisté začali šetřit i jeho vliv na politiku. Bylo zjištěno, že k iPadu poslankyně Wassermannové-Schulzové měl prakticky neomezený přístup. Navíc měl mít v kancelářích Kongresu uschovaný vlastní laptop, který užíval ke stahování dat. Dalo se čekat, že se tak dostane k řadě citlivých dokumentů, včetně materiálů z prezidentské kampaně Hillary Clintonové. V tu chvíli ale do dění vstoupila sama kongresmanka Wassermannová-Schulzová, která se pokusila vyšetřování svého spolupracovníka zastavit, a dokonce měla vyšetřovatelům vyhrožovat, že jejich šťourání pro ně bude mít následky. Mnoho měsíců dokonce odmítala úřadům poskytnout hesla a umožnit kontrolu svého počítače.

Možná však ale nemá důvod k obavám. Jak upozorňuje na svém webu Institut Rona Paula, případ má vyšetřovat zástupce nejvyššího prokurátora pro Washington, D.C. A na této pozici „washingtonského Ištvana“ působí jistý Steven Wassermann. Nejedná se o shodu jmen, je to bratr kongresmanky Wassermannové-Schulzové. V takovém případě se jedná o totální střet zájmů a je otázkou, jak bude řešen.

Případ Awan vyvolává podle Paulova institutu řadu otázek. Nejen po tom, jaké lidi američtí kongresmani zaměstnávají a jak v zákonodárnému sboru, který má přístup k nejtajnějším informacím, vůbec funguje zabezpečení. Ale i po tom, jakými všemi možnými kanály mohly unikat informace z Demokratické strany a kampaně Hillary Clintonové. Rozhodně to prý nevypadá, že by ruští hackeři byli jediní, kdo by se těchto citlivých informací mohl zmocnit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…