Útvar pro vyšetřování korupce by měl vzniknout v roce 2015

19.05.2013 21:36

Česko bude mít specializované specializovaný útvar pro vyšetřování korupce. Počítá s ním nový zákon o státním zastupitelství. Původně měl fungovat už od letošního roku, jeho otevření se ale posouvá na rok 2015. Návrh zákona už prošel legislativní radou vlády a v nejbližších dnech se jím bude zabývat celý kabinet.

Útvar pro vyšetřování korupce by měl vzniknout v roce 2015
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Česko patří v korupci podle nevládních organizací k nejhorším v Evropě. Ve světovém žebříčku je na 54. místě, vedle Rwandy, Seychel, Turecka nebo Kuby. Policejní tým, který korupci rozkrývá, funguje už několik let, specializovaný úřad žalobců ale chybí. Vzniknout má podle návrhu při Nejvyšším státním zastupitelství. Složka bude mít celorepublikovou působnost, bude se zabývat vyšetřováním trestných činů přijetí úplatku, podplácení a nepřímého úplatkářství, závažnou finanční kriminalitou a závažných zločinů úředních osob.

"Řídil by ho jeden z náměstků nejvyššího státní zástupce a jeho součástí by byli dočasně přidělovaní státní zástupce z různých státních zastupitelství," doplnil ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Vedoucí bude jmenován na deset let bez možnosti znovujmenování. Odvolat jej může také jen kárný senát Nejvyššího správního soudu.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman očekává, že by měla vzniknout týmová spolupráce mezi úřadem a policií. Neměl by se tak opakovat spor o předávání informací mezi policií a vrchní státní žalobkyní, jako tomu bylo v případě Lenky Bradáčové a Tomáše Martince.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…