V Sýrii vznikají nové letecké základny. Po Rusech je začali budovat i Američané

13.12.2015 16:21

Novou leteckou základnu sice v Sýrii budují Rusové, Američané za nimi ale pozadu nezůstávají. Na severovýchodě Sýrie zprovozňují američtí experti opuštěné letiště a proměňují ho na vojenské. S odvoláním na íránskou agenturu Fars a izraelský server Debkafile o tom informoval server Novinky.cz.

V Sýrii vznikají nové letecké základny. Po Rusech je začali budovat i Američané
Foto: M.Kutilová
Popisek: Na hranicích s Islámským státem

Americká letecká základna má vznikat v guvernorátu Hasaka, který mají pod kontrolou kurdské milice YPG.

Americký prezident Barack Obama vyslal na pomoc Kurdům bojujícím proti radikálům z Islámského státu speciální síly. Podle libanonského listu Al-Akhbar dorazili američtí experti do Hasaky před dvěma měsíci, aby připravili dva a půl kilometru dlouhou ranvej a zprovoznili letiště Abú Hadžar, které je už pět let opuštěné.

  • Celý text je ZDE

Íránská agentura uvedla, že Američané také pomáhají Kurdům vybudovat vojenskou základnu na jih od města Rimelan. Podle Fars odtud v minulých dnech pokusně vzlétaly americké bezpilotní letouny, aby se ověřila funkčnost základny.

Svou další předsunutou leteckou základnu podle americké televize Fox News budují v Sýrii také Rusové, respektive rozšiřují již používanou základnu Šajrat. Dosud zde přistávaly jen ruské vrtulníky. „Teď ale pracují na tom, aby tam mohla dosedat i letadla,“ potvrdil stanici nejmenovaný americký zástupce.

Rusko má hlavní základnu v Latákiji a nedávno zřídilo ještě dvě předsunuté základny v provinciích Hamá a Homs.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…