VIDEO Arabové si dělají pořádnou srandu z Islámského státu

24.07.2016 15:36

Radikálové z Islámského státu mistrně zvládli práci se sociálními sítěmi. I díky nim se teroristům podařilo nalákat tisíce nových bojovníků z různých částí světa. Jenže islamisté nevyužívají sociální sítě sami. Do boje vytáhli karikaturisté z arabského světa, dokonce i z oblastí okupovaných Islámským státem, kteří uveřejňují videa zesměšňující radikální islám.

VIDEO Arabové si dělají pořádnou srandu z Islámského státu
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Server týdeníku The Economist uveřejnil video, které koluje na sociálních sítích. Tvůrci v něm zesměšňují propagandistická videa Islámského státu. V narážce na jméno zakladatele Islámského státu Abú Bakra al-Bagdádího nese série směšných krátkých videí název Bighdaddy show. Radikálové jsou v nich vykresleni jako klaunové se zbraněmi, jejich přístup k muslimské víře je ve skutečnosti směšný.

Na Středním východě jsou tato videa velmi populární, každý den je zhlédne asi jeden milion lidí. Tvoří je dobrovolníci – novináři, právníci i animátoři, kteří si přejí zůstat v anonymitě, protože někteří z nich pocházejí přímo z míst, která dnes ovládá Islámský stát. Snaží se prý bojovat proti Islámskému státu, jak nejlépe umějí. „I když zabijete Bagdádího, na jeho místo nastoupí někdo další. Musíte zahubit spíš myšlenku,“ radí tvůrci satirických videí.

Celý text v angličtině najdete zde.

Videa jsou v arabštině s anglickými titulky, ale některé vtipy se prý občas ztratí v překladu. Podle sociální sítě Facebook jsou videa nejpopulárnější v Iráku. Na jednom z krátkých animovaných snímků je k vidění popravčí, který má za úkol před kamerami usmrtit nevěřícího, ale ani trochu se mu to nedaří, protože velmi nutně potřebuje na toaletu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…