VIDEO Do ulic Kolína nad Rýnem vyšly tisíce Turků. Křičely Alláhu Akbar!

31.07.2016 14:55

Tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana podpořilo v Kolíně nad Rýnem v neděli odpoledne čtyřicet tisíc jeho stoupenců. Informovaly o tom zahraniční zdroje.

VIDEO Do ulic Kolína nad Rýnem vyšly tisíce Turků. Křičely Alláhu Akbar!
Foto: tccb.gov.tr
Popisek: Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Policisté se obávali násilných střetů, neboť bylo naplánováno také několik protidemonstrací. Jak uvádí deník Deutsche Welle, na místo se tak dostavilo zhruba 2700 mužů zákona, kteří mají obě skupiny případně oddělit. 

„Chtěl bych říct jednu věc, aby bylo jasno. Budeme zasahovat proti všem formám násilí velmi rychle a nekompromisně,“ uvedl mimo jiné velitel policie v Kolíně nad Rýnem Jürgen Mathies.

Podle serveru ČT24 policie zadržela jednoho příslušníka krajní pravice, který napadl novináře. Zasahovala také proti příznivcům Erdogana, kteří dorazili na akci stoupenců prokurdské PKK a skandovali tam nejrůznější hesla. 

Situace ve městě prý byla děsivá, lidé křičeli hesla „Alláhu Akbar“ a nad hlavami mávali tureckými vlajkami. Mezi demonstranty byly i tisíce pravicových radikálů.

  • Původní zdroj ZDE

Nad městem létaly vrtulníky, v pohotovosti byla vodní děla, kolem shromáždění hlídkovali policisté na koních.

Pořadatelé chtěli na demonstraci živě vysílat pozdrav tureckého prezidenta, ústavní soudci to ale v sobotu večer zakázali. Ulehčili tak situaci policejnímu prezidentovi, který varoval, že udělá všechno, aby projevu zabránil, aby se situace nezačala vyhrocovat.

V závěru akce bylo účastníkům přečteno poselství šéfa tureckého státu, který zejména ocenil odvahu, s níž se turecké obyvatelstvo postavilo pučistům.

"Turecko je dnes silnější, než kdy bylo před 15. červencem (den zmařeného pokusu o státní převrat)," zdůraznil podle agentury DPA prezident v poselství. Poděkoval zároveň i tureckým občanům, kteří vyšli do ulic v Německu.

Za dnešní demonstrací stojí Unie evropsko-tureckých demokratů. Ta je považována za prodlouženou ruku současné turecké vládní strany AKP v zahraničí. Unie demonstraci uspořádala zároveň jako protest proti nevydařenému puči, jejž zorganizovala armáda 15. července. 

Unie tak však nevyslyšela prosby německého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera, který vyzýval Turky, aby své problémy nepřenášeli do Německa. Místní úřady tak alespoň zakázaly přenášení oficiálního vyjádření tureckého prezidenta na velkoplošných obrazovkách.

Němci se mimo jiné obávají toho, že režim prezidenta Erdogana po nezdařeném puči vyváží svůj boj proti opozici do Německa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…