VIDEO Tu máš přes ústa, poslanče. Hromadná bitka v parlamentu

03.05.2016 9:42

Německá kancléřka Angela Merkelová považuje Turecko za spásu pro celý kontinent a otevírá mu vstupní bránu do Evropské unie. Záběry z tureckého parlamentu kolující internetem však ukazují, že turecké zvyklosti se od těch evropských stále značně odlišují.

VIDEO Tu máš přes ústa, poslanče. Hromadná bitka v parlamentu
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Anketa

Která osobnost brojící proti imigraci je pro vás nejdůvěryhodnější?

hlasovalo: 20542 lidí

Turecko výměnou za nevpouštění migrantů na evropskou půdu požaduje kromě štědrých finančních příspěvků také členství v Evropské unii a bezvízový styk pro své občany cestující do Evropské unie. Vše nasvědčuje tomu, že Ankara dosáhne všeho, čeho se jí zamane. Evropská komise by podle dostupných informací měla právě zítra udělit „podmíněný“ souhlas s bezvízovým stykem. Navzdory tomu, že režim prezidenta Erdogana utahuje šrouby a v zemi nepanuje svoboda slova ani nefunguje spravedlivé soudnictví.

Přesto německá kancléřka Angela Merkelová, která samozvaně vystupuje při jednáních ve jménu Evropské unie, považuje právě nedemokratické Turecko za záruku stability pro evropský kontinent sužovaný migrační krizí. Politické špičky z Bruselu sice občas Ankaru lehce kritizují, ale vždy nezapomenou zdůraznit, že se Turecko velmi snaží a je pro Evropskou unii klíčovým a důstojným partnerem. Zároveň však přicházejí z Turecka velmi znepokojující zprávy o potlačování práv kurdské menšiny a opozičních deníků i politiků.

Anketa

Který kandidát na předsedu KSČM je nejlepší?

hlasovalo: 6553 lidí

Žádná selanka to rozhodně není ani v tureckém parlamentu, kde došlo před několika dny k regulérní „pouliční“ rvačce mezi poslanci vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) a opoziční Lidově demokratické kurdské strany (HDP). Vztahy mezi prezidentem a vládou na straně jedné a prokurdskými stranami na straně druhé jsou však napjaté již dlouhé měsíce. Prezident Erdogan prokurdské strany obviňuje z podpory terorismu a před několika měsíci veřejně prohlašoval, že HDP dostane lekci. Tehdy reagoval na slova spolupředsedy strany Demirtase o kurdské autonomii.

Jiný kraj, jiný mrav, dalo by se s nadsázkou konstatovat po zhlédnutí potyčky mezi tureckými poslanci. Poslanci na sebe hlasitě pokřikují vulgární nadávky a poté vzduchem začínají létat také pohlavky a kopance. Znepřátelení poslanci na sebe házejí láhve na vodu a vůbec všechny předměty, které mají k dispozici. Někteří stojí na poslaneckých lavicích a snaží se uklidnit situaci, ale většina z nich se naopak vrhá do změti těl, aby také mohla rozdat nějakou tu dobře mířenou ránu. Všude se povalují papíry a parlamentní prostory naprosto zachvátil chaos a zmar.

Násilnosti v parlamentu vypukly v rámci emočně vypjaté debaty o ústavních změnách, které by umožnily před stíháním zbavit poslance imunity. Změny podporuje vládnoucí strana AKP, jež chce touto cestou dosáhnout snadnějšího stíhání poslanců prokurdských stran za jejich údajné napojení na „kurdské teroristy“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…