Válková se chová jako kdysi Peake, zní ze sněmovny. Vyhazuje lidi, a důvody pak tahá jak králíky z klobouku

12.04.2014 16:24

Kvůli odvolání ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala vyzval poslanec TOP 09 Daniel Korte Helenu Válkovou, aby rezignovala na post ministryně spravedlnosti. Jeroným Tejc z ČSSD v té souvislosti připomíná odvolání policejního prezidenta Petra Lessyho, poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová působení Karolíny Peake v čele obrany, Marek Benda z ODS viní tuto vládu, že chce obsadit všechna místa jen lidmi z Agrofertu a ČSSD, a Stanislav Polčák ministryni žádá, aby přestala tahat králíky z klobouku.

Válková se chová jako kdysi Peake, zní ze sněmovny. Vyhazuje lidi, a důvody pak tahá jak králíky z klobouku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Jen co utichl poprask kolem výroku ministryně spravedlnosti Heleny Válkové, že „se toho v protektorátu zas tolik nedělo“, přišla šéfka rezortu s diskutabilním odvoláním generálního ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala. Odvolání se řídí zákonem o služebním poměru, kde jsou uvedeny případy, kdy lze ředitele odvolat, ale v tomto případě nebyly naplněny. Nad jejím rozhodnutím se pozastavují zákonodárci napříč politickým spektrem, a tak není divu, že si ji pozval na kobereček sněmovní bezpečnostní výbor, aby jeho členům svůj krok vysvětlila.

Ministryně zdůvodňuje odvolání neplněním úkolů a špatným hospodařením, řízení se šéfem Vězeňské služby zahájila už v únoru hned po svém nástupu, což vysvětlovala Dohnalovým údajným špatným přístupem k nařízené kontrole. Před poslanci navíc zmínila jeho údajnou neschopnost nastínit vězeňskou reformu. Poznamenala však, že žádné důvody uvádět nemusela a že to udělala jen z úcty k Parlamentu.

Odvolání Lessyho bylo přesvědčivější porušení práva, to ale Korte mlčel

Členy bezpečnostního výboru však evidentně nepřesvědčila. Ti pak hlasovali o usnesení, aby ministryně ve vedení vězeňské služby obnovila stav před odvoláním Dohnala a až do vyřešení celé věci neprováděla další personální změny. To však nakonec neprošlo, když pro i proti hlasovalo shodně pět poslanců. Daniel Korte z TOP 09 ministryni vyzval, aby v zájmu právní jistoty občanů rezignovala. Ani jeho návrh, aby poslanci vyzvali k jejímu odvolání premiéra Bohuslava Sobotku však podporu nezískal.

„Je plným právem opozice vyzývat kohokoli z ministrů k rezignaci. Jen mě mrzí, že se pan Korte nepřipojil ke mně, když jsem v minulém funkčním období vyzval ministra vnitra Kubiceho k rezignaci kvůli odvolání policejního prezidenta Lessyho. Tam šlo o flagrantní porušení práva a o jasnou motivaci pro odvolání. Tehdy pan Korte mlčel, stejně jako celá vládnoucí koalice,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz ke Korteho výzvě poslanec ČSSD Jeroným Tejc.

Ať ministryně přestane vytahovat důvody jako králíky z klobouku

Další z právníků mezi zákonodárci Stanislav Polčák upozorňuje, že neměl možnost sledovat jednání bezpečnostního výboru, protože byl ve Štrasburku, a tak neví, čím přesně byla výzva jeho kolegy z poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů vyvolána. „Ale v každém případě měla paní ministryně důvody o odvolání pana Dohnala říct hned, říct je všechny, a ne je postupně vytahovat jako králíky z klobouku. To působí trochu nedůvěryhodně, takže bych chtěl paní ministryni poprosit, aby předložila všechny argumenty na stůl a aby nadále nerozšiřovala svoje tvrzení o tom, proč ho odvolala,“ říká pro ParlamentníListy.cz Stanislav Polčák.

Místopředsedkyně bezpečnostního výboru Zuzka Bebarová-Rujbrová vnímá Korteho výzvu jako poměrně tvrdou, ale nediví se jí. „Působení paní Válkové ve funkci ministryně spravedlnosti je pro mě zklamáním. Musím říct, že se to týká jak jejích výroků ve vztahu k sudetským Němcům, tak v poslední době zejména snahy o likvidaci generála Dohnala. Zde je zapotřebí si všimnout, že se za něj staví nejenom opoziční, ale i koaliční poslanci. A že ve své misi postupuje podobně jako Karolína Peake na Ministerstvu obrany,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová.

Šéfka rezortu ignoruje výbor pro bezpečnost, s nímž má spolupracovat

Připomíná, že už po zahájení řízení sněmovní výbor pro bezpečnost vyzval ministryni spravedlnosti, aby žádné kroky nečinila před tím, než bude ve výboru údajné pochybení generála Dohnala projednáno. „Paní ministryně v tomto směru postupuje bez ohledu na výbor, se kterým by měla spolupracovat. Ale být na místě paní ministryně, tak tu výzvu k rezignaci beru velmi vážně, protože předpokládám, že i ti, kteří v pátek na výboru pro tuto výzvu nehlasovali, by už příště mohli, pokud bude paní ministryně pokračovat stejným způsobem,“ dodává Zuzka Bebarová-Rujbrová.

„Je zcela evidentní, že celá tato vláda přes všechny proklamace o služebním zákonu přichází s jedinou představou, a to obsadit všechny pozice svými lidmi, povětšinou z Agrofertu nebo z ČSSD. V případě Vězeňské služby je to obzvlášť špatné, protože budeme zase mít ´dva policejní prezidenty´. Již kvůli této neúctě k zákonům a pravidlům by měla paní ministryně zvážit své další působení na rezortu,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz na adresu Heleny Válkové poslanec ODS Marek Benda.

Odvolaný ředitel hrozí soudem, podle Polčáka je to sporné

Předseda sněmovního výboru pro bezpečnost Roman Váňa po jednání uvedl, že Vězeňskou službu mohou čekat podobné potíže, jaké nedávno nastaly kolem policejních prezidentů, protože Petr Dohnal byl z čela Vězeňské služby odvolán zpochybnitelným způsobem. Podle jeho názoru může nastat problém i v případě kroků, které se v rámci připravované reformy chystá provést pověřený ředitel Pavel Ondrášek. Odvolaný Petr Dohnal už oznámil, že proti kroku ministryně Válkové podá rozklad. A pokud neuspěje, je připraven obrátit se na soud.

Zda bylo rozhodnutí ministryně spravedlnosti o odvolání správné, nebo právně vadné, si netroufají posoudit ani právníci z řad zákonodárců. „To je otázka právního názoru. Já připouštím, že tohle je trochu sporné. Měl jsem možnost se do těch zákonů podívat, a pokud to bude předmětem soudního rozhodování, tak jsem zvědav na to, jak tuto otázku vyřeší soud. Myslím si, že jsou argumenty na obou dvou stranách, a ty bude muset případně potom zvážit soud,“ podotýká pro ParlamentníListy.cz Stanislav Polčák.

Válková bude muset přesvědčit, že nešlo o zástupné důvody pro odvolání

Předčasné závěry nechce dělat ani Jeroným Tejc, expert ČSSD na spravedlnost a bezpečnost. „Nebylo by ode mě korektní se k tomu vyjadřovat, než se rozhodne. Snažil jsem se přesvědčit obě strany sporu, paní ministryni Válkovou i pana ředitele Dohnala, aby pokud možno došlo ke shodě, aby si spolupráci vyzkoušeli. Teď mi nezbývá než věřit paní ministryni, že její důvody pro odvolání byly vážné a nikoli zástupné. Pokud by se ukázalo, že pochybila, musela by nést politickou odpovědnost,“ připomíná Jeroným Tejc.

„Já mám vážné pochybnosti o správnosti legislativního postupu paní ministryně. V tuto chvíli jsem si vyžádala právní posouzení a nerada bych se dočkala situace, abychom měli dva ředitele Vězeňské služby, tak jako jsme měli dva policejní prezidenty. Jsem sice právník, ale tohle je poměrně odborná tématika, tak jsem si vyžádala ještě přesnější posouzení,“ vysvětluje poslankyně KSČM Zuzka Bebarová-Rujbrová, proč zatím nemůže ke kroku Heleny Válkové zaujmout jednoznačné stanovisko.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…