Velmi důležitý vzkaz Andreji Babišovi od Okamury. Zazněl před novináři

15.03.2018 16:20

Tomio Okamura (SPD) jasně nabídl své politické síly Babišovi. Pochvaloval si, že hnutí ANO vyšlo vstříc většině programových požadavků vznesených hnutím Svoboda a přímá demokracie. Na tiskové konferenci před kamerami České televize konstatoval, že si umí představit spolupráci s premiérem v demisi jak na úrovni koaličního kabinetu, tak na úrovni spolupráce s případnou menšinovou vládou Andreje Babiše i mimo koalici.

Velmi důležitý vzkaz Andreji Babišovi od Okamury. Zazněl před novináři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

„Po dnešním jednání s hnutím ANO konstatuji, že dosažená míra programové shody umožňuje podle našeho názoru velmi rychlou a efektivní dohodu o podpoře vlády sestavené na formátu odbornosti. Musím říci, že hnutí ANO akceptovalo drtivou většinu našich programových bodů a je ochotné je implementovat do případného vládního programového prohlášení,“ pochvaloval si hned na úvod Okamura.

Záleží prý jen a pouze na hnutí ANO, s kým se rozhodne vládnout. Existují prý některé otázky, na kterých se hnutí ANO a SPD neshodnou, ale ani to prý nebrání spolupráci obou subjektů na vládní úrovni, tak aby bylo dosaženo stability a skončily pokusy o obcházení výsledků voleb. Stejně jako prezident Miloš Zeman je ovšem už i Okamura zneklidněn nepříliš velkou rychlostí, s jakou se nová vládní většina rýsuje. „I my jsme už netrpěliví,“ zdůraznil Okamura, který zároveň poslal jasný vzkaz sociálním demokratům.

„SPD v žádném případě nebude podporovat koaliční vládu hnutí ANO a ČSSD. ČSSD je politická strana, která nemá důvěru voličů SPD, dlouhodobě nedodržuje své sliby vůči voličům a nepředstavuje pro nás garanci stabilní politiky v zájmu České republiky,“ zaznělo z úst Tomia Okamury.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Předseda hnutí současně zdůraznil, že SPD může rychle napomoci vzniku vlády a nenese odpovědnost na případném prodlužování politického jednání. Pokud by si Babiš vybral za koaličního partnera jakoukoli jinou stranu, je to prý věc hnutí ANO. V takovém případě bude SPD konstruktivní opozicí, a pokud to nepůjde jinak, Okamura se prý nebojí ani předčasných voleb.

Na tiskové konferenci také zaznělo, že Okamura nadále trvá na tom, aby bylo možné v referendu hlasovat také o mezinárodních smlouvách a především o našem členství v EU. Okamura totiž považuje své hnutí Svoboda a přímá demokracie za hlavní euroskeptickou politickou sílu v zemi a hodlá se nadále hlasitě ozývat proti údajnému diktátu Bruselu. „SPD je hlavní euroskeptickou silou v České republice. Jsme velmi kritičtí k současnému diktátu Bruselu,“ uvedl Okamura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…