Vláda projedná státní rozpočet a situaci v Moravskoslezském kraji

25.09.2013 6:08

Vláda dnes bude pokračovat v projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok, který počítá se schodkem 112 miliard korun. Předpokládá se, že návrh schválí, protože na to má lhůtu do konce září. Ministři se budou zabývat i změnami daní, které souvisejí s novým občanským zákoníkem, a také návrhy na řešení problémů v Moravskoslezském kraji.

Vláda projedná státní rozpočet a situaci v Moravskoslezském kraji
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na tiskovou konferenci dorazil premiér Jiří Rusnok sám

U rozpočtu podle Ministerstva financí nebude překročena tříprocentní hranice deficitu veřejných financí. Návrh počítá například se zvýšením plateb pro státní pojištěnce o 4,7 miliardy korun, růstem mzdových prostředků ve státní správě o dvě procenta a 400 miliony korun navíc pro Ministerstvo vnitra na řešení problémů s náborem nových policistů.

Vyšší výdaje Ministerstvo financí navrhuje, protože vláda příští rok počítá s růstem ekonomiky o 1,3 procenta, zatímco původně předpokládala růst o 0,8 procenta. Na daňových výnosech to znamená zhruba čtyři nebo pět miliard korun navíc. Společně s rozpočtem by měla vláda schválit i hospodaření Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) a Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB).

Návrhy změn daní souvisejících s novým občanským zákoníkem, které v polovině září zamítl Senát, hodlá Ministerstvo financí v mírně upravené verzi předložit jako zákonné opatření. To musí schválit Senát a následně na první schůzi nově zvolená Poslanecká sněmovna.

Na programu i daň dědická a darovací

Vláda tak bude jednat o verzi, ve které Ministerstvo financí upravilo kritizované zdanění investičních fondů a osvobození dividend a podílů na zisku od daní z příjmů. V návrhu by měla zůstat integrace daně dědické a darovací do zákona o daních z příjmů.

V Moravskoslezském kraji hrozí masové propuštění z velkých podniků. Vláda může pomoct vyššími investicemi a jejich upřednostněním před jinými, a tím snížit sociální dopady propouštění, uvedl už dříve premiér v demisi Jiří Rusnok. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…