Vladimír Dlouhý v ČT promluvil o tom, kdy tu byla největší korupce. A také o tom, jak byl Havel naivní

10.11.2014 20:15

Především hodnocení období posledních 25 let, které uplynuly od sametové revoluce, se v pondělním vydání pořadu Interview ČT 24 věnoval prezident Hospodářské komory a ministr průmyslu a obchodu v polistopadovém období Vladimír Dlouhý.

Vladimír Dlouhý v ČT promluvil o tom, kdy tu byla největší korupce. A také o tom, jak byl Havel naivní
Foto: archiv
Popisek: Vladimír Dlouhý, prezident Hospodářské komory ČR

Přiznal, že myšlenkově je mu bližší Václav Klaus než Miloš Zeman. „I když v posledních týdnech kroutím hlavou nad výroky obou těchto politiků,“ poznamenal. Za důležité považuje to, jak Klaus, tak Zeman „sehráli svou roli v té změně“ (politického systému). Dlouhému v poslední době vadil například Klausův výrok o tom, že Havel byl reformní komunista. „Označit Havla za reformního komunistu se mi zdá přehnané. Druhá věc je, že Havel měl trochu naivní názory,“ řekl.

Článek v Technickém týdeníku byla Zemanova hvězdná hodina

Za Zemanovu „hvězdnou hodinu“ označil otištění jeho článku v létě roku 1989 v tehdejším apolitickém periodiku Technický týdeník, který vzbudil velký rozruch a vedl k Zemanovu vyhazovu z jeho tehdejšího působiště. Zmíněný článek označil Dlouhý za odvážný, který sehrál svou roli, i když s některými jednotlivostmi v něm uvedenými ani tehdy nesouhlasil.

Dlouhý naznačil, že jako předseda vlády si Zeman nevedl špatně. „Budu ho kritizovat za to, jakým způsobem se dostal k moci, ne za to, jaký byl premiér,“ poznamenal prezident Hospodářské komory a naznačil, že mu vadila Zemanova předvolební hesla o spálené zemi. Nebo o tom, jaký způsobem se rozpadlo společenství zemí sovětského bloku Rada vzájemné hospodářské pomoci (RVHP).

Ta se podle Dlouhého ve skutečnosti rozpadla kvůli tomu, že Sovětský svaz neměl čím platit „a tak nebylo kam vyvážet.“ Zemana ale nepřímo pochválil za to, že předsedal vládě, která provedla z jeho pohledu řadu dobrých kroků - například zprivatizovala banky.

Dlouhý také nesouhlasí s častými kritickými hlasy, které říkají, že se v období po listopadu 1989 velké majetky rozkradly. Podle Dlouhého korupce byla až ve druhém desetiletí polistopadového období.

Myslím si, že sankce nejsou efektivním nástrojem, jak bojovat s ruskou politikou

Řeč přišla i na některé kontroverzní výroky současného prezidenta. Dlouhého „mrzí“ slovník, který použil v Hovorech z Lán. „Nerozumím tomu, proč pan prezident takový slovník používá. Navíc Hovory z Lán je masarykovská instituce, ta si takový slovník nezaslouží,“ dodal. Na druhou stranu se přidal k Zemanovi v kritice protiruských sankcí. „Osobně si myslím, že sankce nejsou efektivním nástrojem, jak bojovat se současnou podobou ruské politiky. I když mnoho mých přátel mě za to kritizuje,“ přiznal. Zemana se zastal i ohledně jeho politiky vůči Číně. Je prý dobře, když vztahy s Čínou postavíme na pevnější základ. A myslí si, že v tomto ohledu „prezident odvedl dobrou práci.“ Nicméně vyjádřil nesouhlas se způsobem, jakým se Zeman z ČLR vrátil do vlasti. „Já bych se z Číny vrátil jinak,“ podotkl.

I naši pozdější kritici nás zpočátku tlačili k rychlejšímu postupu v transformaci

Když v závěru pořadu shrnul posledních 25 let, uvedl, že přes všechny chyby, „kterých jsme se dopustili“, kdy politika otevřela prostor pro nekalá jednání, tak dnešní životní úroveň je nesrovnatelně vyšší, než která byla před 25 lety. Přiznal, že mohli udělat spoustu věcí lépe. Naznačil, že chyby byly způsobeny tím, že byl velký tlak na to jednat rychle bez ohlížení se doleva doprava, rychle udělat základní transformační kroky, nastartovat novou podobu veřejných financí. „Byli jsme kritizováni i našimi pozdějšími odpůrci, že postupujeme příliš pomalu,“ uvedl. Jako příklad takového kritika uvedl tehdejšího ředitele podniku DESTA a pozdějšího ministra průmyslu v Zemanově vládě Miroslava Grégra.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…