Volební propadák vládnoucí strany na Tchaj-wanu. Strach. Začne sbližování s Čínou?

29.11.2022 17:52

Expremiér Jiří Paroubek píše na svém blogu na serveru Aktuálně.cz o komunálních volbách na Tchaj-wanu. Jak Paroubek konstatuje, volby proběhly bez velkého zájmu velkých českých mainstreamových médií – a to pochopitelně s ohledem na jejich výsledek.

Volební propadák vládnoucí strany na Tchaj-wanu. Strach. Začne sbližování s Čínou?
Foto: Repro Gov.cn
Popisek: Čínský prezident Si Ťin-pching, videokonference s prezidentem USA

Jak Paroubek konstatuje, na ostrově ztratila významné pozice v komunální politice na centrální úrovni vládnoucí Demokratická pokroková strana. „Vládní strana získala ve volbách z jednadvaceti pozic starostů velkých měst a šéfů krajů pouze pět. V šesti ‚speciálních municipalitách‘, tedy v největších tchajwanských městech získala vládní strana pouze dvě starostenství,“ shrnuje Paroubek výsledky voleb.

„Naopak v hlavním městě Tchaj-peji (nová Tchaj-pej a Tchaj-pej) a dále ve městech Tchao-jüanu a Tchaj-čungu zvítězila opoziční strana Kuomintang (KMT). KMT získala z jednadvaceti čelných pozic v komunální politice Tchaj-wanu třináct pozic. Jednu pozici získala Tchajwanská lidová strana a dvě pozice nezávislí kandidáti,“ dodává. 

Připomněl pak také skutečnost, že Demokratická pokroková strana je podporovaná zejména Spojenými státy a Japonskem. A právě tato strana je podle něj stranou, která zdůrazňuje odtažitost a politické oddalování ostrova od pevninské Číny, což je v rozporu s pozicí Čínské lidové republiky (ČLR), která dlouhodobě uskutečňuje politiku jedné Číny. 

„Naopak KMT jako strana vycházející z politického dědictví svého někdejšího vůdce Čankajška v době své vlády na ostrově v posledních zhruba dvou desetiletích uskutečňovala politiku sbližování s Čínou až do politického spojení obou entit. Pochopitelně za předpokladu zachování demokratického systému na Tchaj-wanu, a to podle zásady ‚jedna země, dva systémy‘,“ dodává Paroubek. Ostatně, píše o tom i francouzský server Le Monde.

„Volební porážka DPP je označována za nejhorší za dlouhá léta. Příští volební klání proběhne na Tchaj-wanu v roce 2024. A pokud bude zachován trend odlivu voličů od DPP ke Kuomintangu, s největší pravděpodobností si čeští pravicoví politici budou muset najít jinou výletní destinaci, kde by mohli uplatňovat svůj poněkud zpozdilý boj proti komunismu, neboť to bude znamenat zahájení procesu sbližování s Čínou. ČLR bere Tchaj-wan jako svou provincii, která je nedílnou součástí státu. Porážka DPP ve volbách byla tak vážná, že donutila předsedkyni této strany k odstoupení...,“ zakončil svou analýzu tchajwanského dění Paroubek. O tom pak rovněž píší zahraniční média, například server Abcnews.go.com nebo server Independent.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…