Vondra opět v Partii. Tentokrát nemával papírem. Ale přesto někoho nakrknul

31.03.2024 16:02 | Monitoring

Podle lídra kandidátky Spolu Alexandra Vondry (ODS) a Kláry Dostálové, lídryně kandidátky ANO, by si měla lídryně hnutí STAN Danuše Nerudová vybrat, zda chce zastupovat voliče v Evropském parlamentu, nebo být eurokomisařkou. Vondra i Dostálová se na tom shodli v pořadu Partie v CNN Prima News. Reakce Nerudové, jež kandiduje do Evropského parlamentu za STAN, na sebe nenechala dlouho čekat.

Vondra opět v Partii. Tentokrát nemával papírem. Ale přesto někoho nakrknul
Foto: Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS
Popisek: Alexandr Vondra v pořadu Partie.

Jak Danuše Nerudová uvádí, přestože kandiduje jako lídryně hnutí STAN, nebránila by se postu eurokomisařky. Po jejím případném zvolení by jí mandát europoslankyně zanikl. I z toho důvodu si lídr Spolu Alexandr Vondra myslí, že by si měla vybrat, co bude chtít v budoucnu dělat. V Partii na CNN Prima News také zapochyboval, zda by Nerudová byla vhodnou kandidátkou. „Role osoby je nesmírně důležitá. Musíte mít vliv, schopnosti a také vás musí znát. Tady si ale nejsem úplně jistý. Určitě tu běhá celá řada schopných jmen,“ řekl mimo jiné Vondra.

„Překvapuje mne, že se Alexandr Vondra přidává ke kandidátce ANO v takto přízemním okopávání kotníků soupeřům, obzvláště v mé nepřítomnosti. Doporučuji mu soustředit se na to, kde má skutečné soupeře. Kromě toho nemá ani pravdu. Skoro čtvrtina současných eurokomisařů byla vybrána ze zvolených europoslanců a europoslankyň. Obzvláště pokud někdo jako Alexandr Vondra kritizuje Evropskou komisi jako ‚nikým nevolené úředníky’, neměl by se zároveň pozastavovat nad tím, že by na tento post mohl být nominovaný někdo, kdo nejdříve projde volbami,“ poznamenala k dnešním výrokům Alexandra Vondry kandidátka hnutí STAN do Evropského parlamentu Danuše Nerudová.

„Že by společným programem obou konzervativních kandidátek byl ‚antiRakušan‘ a ‚antiNerudová‘? A není to málo, Antone Pavloviči? :-)“ zareagoval také ministr vnitra a lídr STAN Vít Rakušan.

„A že panu Vondrovi nepřišlo divné, když v minulých volbách lídr kandidátky ODS Jan Zahradil byl zároveň kandidátem na šéfa komise...“ dodal také další z kandidátů STAN Jan Farský.

V předchozí Partii se Vondra poněkud neslavně proslavil, když v ní osočil podnikatele Zdeňka Jandejska z de facto kolaborace s Ruskem. „Tady je dopis pana Jandejska, podepsaný, ruské ambasádě, týden po ruské invazi,“ mával Vondra papírem, který dle svých slov ale nemohl ani přečíst, protože byl v ruštině. Jak jsme již infomovali, za toto prohlášení podal Jandejsek na Vondru trestní oznámení.

Poslanec a bývalý předseda STAN Petr Gazdík tvrdí, že byl u „podané ruky“, kdy se strany domlouvaly o tom, kdo bude nominován/navržen na post eurokomisaře. „Pokud podaná ruka ODS neplatí, pak vědomě předávají tuto zemi populistům,“ říká Gazdík.

Přidala se také poslankyně Urbanová: „Prosím vás, kritizovat, že Danuše Nerudová kandiduje na europoslankyni a zároveň se netají ambicí usilovat i o post eurokomisařky je asi tak stejný, jako kritizovat, že ministrem se stane zvolený poslanec a přesto to dělaj i největší odpůrci kumulace funkcí. Je to v EU běžný. OD TOHO jsou na kandidátce za paní Nerudovou i další lidé, kteří by se případně stali poslanci a poslankyněmi a troufám si říct, že to není špatný výběr.“

„Kandidátka tady, dokonce jsme z ní ani nikoho nesestřelili aby neskákal, nedávali tam lidi z pozice bratr někoho či asistent druhého, ale záleželo nám na kompetencích,“ rýpla si do způsobu, jakým byla sestavena kandidátka SPOLU a jak na ní není Hayato Okamura.

„Jo a ještě jedna poznámka: kdy si přestaneme hrát na to, že mít ambice je špatně? Měli bychom chtít lidi, kteří mají chuť něco dělat. Mě fakt nebaví takový ty falešný řeči “pokud by mě někdo přemlouval”. Ne, tu funkci máte chtít, máte o ni zdravě usilovat, máte být upřímní k sobě i ostatním.

Nechci o Velikonocích teoretizovat, jak moc jsou ehm nevítané ambiciózní ženy, ale občas mě to napadá. Pojďme odstranit z politiky to pokrytectví, že něco chci a tajim to a taky všem bude líp.

Mít zdravé ambice je v pořádku,“ vrátila se k tématu.

„Za mě v pořádku i pokud Jozef Síkela bude chtít nebo nebude chtít, pojďme si to rozseknout nějak hezky demokraticky, to já nejraději. Rozhodně raději, než torpédovat cizí kandidáty a nenabízet nic vlastního,“ přidala ještě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Je velmi udivující,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseoldcrock , 31.03.2024 18:51:44
že Nerudové ještě nikdo nedokázal říct, že nemá ani na to být poslankyní českého parlamentu, natož pak evropského. Zkušenosti z politiky žádné, dokáže dokola omílat jen několik naučených frází, z ekonomiky velmi slabá, snad jen prodej titulů ji šel dobře. Celkově zapadá do mafiánské struktury STAN. Zadarmo drahá. Zatím to vypadá, že se tu hraje jen o výši prebend za nějakou funkci.

|  16 |  0

Další články z rubriky

„Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

15:58 „Zapomeňte, nebudeme se o tom bavit.“ Mrazivá dohra covidu. Žaloba do Haagu a pak...

Co říkají lidé o vakcinaci? Jedná se o zločiny na lidskosti? Kdo vyvolal covid? Kdo z toho udělal ce…