Vysídlení Němci ze Sudet dorazí do Prahy. Pozvala je sem místní mládež

04.11.2016 11:54

Více než 90 pamětníků poválečného odsunu a jejich potomků přijede v sobotu do Prahy na setkání a koncert v rámci projektu Smíření 2016. Pozvali je sem mladí Češi, kteří často mají k tématu osobní a rodinný vztah. Na koncertě v kostele sv. Antonína na Strossmayerově náměstí se s nimi může setkat i veřejnost. Projekt zahrnuje i výstavu a ukáže třeba vztahy rodin, které žijí v domech po vyhnaných a s původními obyvateli se stýkají.

Vysídlení Němci ze Sudet dorazí do Prahy. Pozvala je sem místní mládež
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česko okrojené o Sudety. Stále si ho připomínají v Sudetoněmeckém domě

Projekt pořádá organizace Antikomplex a Sdružení Ackermann-Gemeinde. „Reakce pamětníků na naše pozvání jsou neuvěřitelně pozitivní, jsme rádi, že jich do Prahy dorazí tolik. Je to jedna z posledních šancí se s nimi setkat,“ řekla jednatelka Sdružení Ackermann-Gemeinde Eva Engelhardtová.

Projekt Smíření 2016 se skládá z několika částí. V kostele sv. Antonína v Praze 7 se 5. listopadu večer za účasti vysídlenců či jejich potomků uskuteční koncert s autorskou skladbou mladé skladatelky Elišky Cílkové. Sdružení Antikomplex připravuje pro Národní technickou knihovnu výstavu, jež má poté putovat po českých městech. Výstava, která začne 7. listopadu, ukazuje osudy a pohledy 14 rodin – sedmi, které byly po válce vysídleny ze svých domovů, a jiných sedmi, jež nyní v domech žijí a s vysídlenými se stýkají. Sdružení Antikomplex se věnuje kritické reflexi minulosti, především nedávné.

Po porážce nacistického Německa v roce 1945 musely země střední a východní Evropy opustit miliony Němců. Jen z tehdejšího Československa odešlo během divokého vyhánění i pozdějšího organizovaného odsunu kolem tří milionů Němců. Během vysídlování bylo na mnohých nevinných spácháno násilí, které nebylo potrestáno.

Na projekt přispívá Česko-německý fond budoucnost, Nadace Hannse Seidela, Praha 7 a bavorské ministerstvo práce, sociálních věcí, rodiny a integrace. Záštitu mu dali český ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a starosta Prahy 7 Jan Čižinský. Herman letos na jaře jako první člen české vlády vystoupil na sudetoněmeckém sjezdu. V Norimberku vyjádřil lítost nad nacistickými zločiny i odsunem sudetských Němců.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…