Vzpomeňte na listopad 1989, připomíná předák generální stávku

19.06.2011 8:59

Čtvrteční stávku hodnotí v Deníku předseda Odborového svazu železničářů Jaroslav Pejša jako úspěch, protože se ukázalo, že odboráři jsou schopni zastavit železniční dopravu po celé republice. Bojovali v ní za zájmy velké většiny občanů, tedy jinou podobu důchodové reformy, zaměstnanecké benefity i financování veřejné dopravy.

Vzpomeňte na listopad 1989, připomíná předák generální stávku

Před čtrnácti lety ustoupil tlaku železničářů tehdejší předseda vlády Václav Klaus, nyní mu čelí jeho nástupce v čele ODS Petr Nečas. Nynější premiér pocítil sílu odborů v podobě celodenní stávky. „Ukázalo se, že odborové sdružení železničářů spolu s federací strojvůdců je schopné zastavit železniční dopravu v celé republice. Ztichnutí železnic ale nebylo samoúčelné, ukázali jsme, že jsme schopni hájit zájmy svých členů," říká v rozhovoru pro deník předseda OSŽ Jaroslav Pejša.

Podle předáka jsou tyto zájmy shodné se zájmy velké většiny občanů. „Konkrétně na železnici je to otázka důchodové reformy, možnosti odcházet do penze daleko dříve než v 67 letech, což je z provozního hlediska nesmysl," tvrdí Pejša. Železničářům jde ale i o benefity, které mají být zlikvidovány. A také o financování veřejné dopravy, protože ministr financí Miroslav Kalousek chtěl sebrat dotace na regionální železniční dopravu.

Ministři už vidí, že se budeme bránit a stávkovat

Podle předáka teď vláda už poznala, že s odbory musí počítat. „Ministři vidí, že nebudou-li s námi ochotni konstruktivně jednat, budeme se prostě bránit a stávkovat. Oni do poslední chvíle nevěřili, že k tomu přistoupíme," podotýká Pejša, podle něhož nebude stávek zapotřebí, pokud dojde k přijatelné dohodě.

Připomíná slova premiéra Petra Nečase, který ještě nedávno říkal, ať klidně protesty jsou a velké, aby to stálo za to. „Teď vidí, že železničáři jsou schopni zastavit práci. Jestli se s námi nebudou bavit, přidají se i další," varuje odborový předák s tím, že v tom případě by mohlo dojít i na celonárodní protest.

Kroky vlády by zemi přinesly větší škody než jednodenní stávka

Pejša totiž nevylučuje, že pokud odboráři nedostanou odpovídající reakce vlády, může dojít třeba ke dvouhodinové generální stávce. „Za dvě hodiny žádná fabrika nezkrachuje. Vzpomeňte si na listopad 1989. Nevyplnila se slova předsedy vlády Adamce, že hodinové zastavení práce zničí národní hospodářství. Zničilo ale politickou kariéru pana Adamce," připomíná šéf OSŽ.

K poděkování předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka, že stávkou nevídaně stmelili koalici, jen poznamenává, že je zvědav, která aféra odstartuje její další rozkladnou fázi. „Vláda připravuje kroky, které budou nepoměrně dražší a přinesou této zemi daleko větší škodu než je jeden den stávky," reaguje Pejša na otázku, zda vyčíslená škoda 130 milionů jen na železnici stála za demonstraci jednoty odborů.

K věci:

Odboráři mají plán, jak porazit vládní reformy. Dufek ho prozradil 

Stávkokazi si prošli uličkou hanby. Primátor zuří, odbory také 

Jandák čeká generální stávku. Toto byl jen začátek k Nečasovu pádu 

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…