Za stav OKD nemůže Sobotka, bránil premiéra Mládek. Zato se ostře pustil nejen do Bakaly

29.04.2016 17:50

Hostem dnešních Dvaceti minut Radiožurnálu byl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. S Helenou Šulcovou mluvil o současné situaci kolem společnosti OKD i o ČSSD a jejím dluhu vůči advokátovi Zdeňku Altnerovi.

Za stav OKD nemůže Sobotka, bránil premiéra Mládek. Zato se ostře pustil nejen do Bakaly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Mládek

„Bohuslav Sobotka není viníkem této situace,“ řekl Mládek s tím, že o OKD rozhodovala již vláda ODS před Sobotkou. V době, kdy byl Sobotka ministrem financí, byl stát v nevýhodné situaci, jelikož nebyl většinovým vlastníkem.

„Ta pravicová vláda to rozdala zadarmo, zadarmo kupónovým akcionářům,“ dodal.

Sobotka podle něj zkrátka nemůže za současnou situaci, ve které se OKD nachází.

„Pánové Bakala a Kadas se, to je zřejmé, snažili vytěžit z firmy maximum,“ řekl Mládek, avšak zapochyboval nad tím, zda se dopustili trestné činnosti. Dohnat je k zodpovědnosti však lze pouze skrze morální apel či žaloby.

„Podívejte, ti pánové byli poměrně špatní podnikatelé, co se týče vedení firmy, ale co se týče burzovních operací, vytváření nových podniků... To bylo všechno, co vysávalo peníze z OKD. A dělali to záměrně poměrně komplikovaným způsobem, který je těžko dohledatelný,“ poznamenal na adresu Bakaly a Kadase Mládek. „Z morálního hlediska je to odsouzeníhodné a je to chucpe.“

„Já si myslím, že černé uhlí nějakou budoucnost má, je otázka, jakou budoucnost má černé uhlí těžené v hlubině,“ poznamenal.

Postupné ukončování těžby černého uhlí je podle Mládka vždy velmi bolestivé a problémové, jak dokázaly případy západoevropských zemí.

„V současné době ta situace vypadá tak, že je nepříjemná ten stav, že by měli manažeři sdělit zaměstnancům dolu Paskov, že ten důl končí, a vyplatit jim odstupné podle kolektivní smlouvy. Problém je v tom, že ty peníze nemají a dožadují se, aby jim je dodal stát,“ řekl Mládek s tím, že to stát nemá v plánu, zřejmě to však bude muset vyřešit.

V OKD by podle něj mohly v lepším případě zůstat dvě třetiny zaměstnanců, zbytek bude muset společnost opustit. Záleží však na tom, jak to bude vypadat v dole Paskov a v dalších důlních šachtách.

Podle Mládka má OKD zápornou hodnotu, tudíž by její znárodnění bylo velmi problémové. „Dovedu si představit, že pokud by ty požadavky nebyly velké, tak prodají akcie za korunu a nějaké ty pohledávky.“

„Já nevím, tady ta věc se dostala do nešťastné pozice, kdy jsou k dispozici pouze špatná a ještě horší rozhodnutí,“ okomentoval Mládek rozhodnutí ČSSD nezaplatit dluh advokátu Zdeňku Altnerovi. Neví však, co sleduje miliardář Krúpa snahou o odkoupení dluhu od Altnera.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…