Za tohle by Slonková a Kubík dostali od Švýcarů až tři roky vězení. Erik Best odhaluje trestný čin

14.11.2018 17:01

Jeden z nejuznávanějších právníků v České republice, Tomáš Sokol, se vyjádřil k reportáži televize Seznam Zprávy o premiérovi Andreji Babišovi (ANO) a jeho synovi Andreji Babišovi mladším. V souhrnu nevidí důvod, proč by se na takovýmto způsobem pořízenou reportáž neměl brát zřetel. Ale právník Tomáš Tyl ve shodě s novinářem Erikem Bestem a sociologem médií Václavem Štětkou nabídl trochu jiný pohled.

Za tohle by Slonková a Kubík dostali od Švýcarů až tři roky vězení. Erik Best odhaluje trestný čin
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

Premiér Andrej Babiš nešetří ostrými slovy, když přijde řeč na novináře Sabinu Slonkovou a Jiřího Kubíka, kteří natočili reportáž s jeho synem Andrejem Babišem mladším. Babiš mladší je švýcarským občanem. Když s ním zmínění novináři vedli rozhovor, sdělili mu, že jsou novináři, a on jim nezabouchl dveře před nosem. I v pozdější e-mailové komunikaci údajně potvrdil, že se zveřejněním informací nemá problém.

Premiér Babiš však tvrdí, že ani jeho syn, ani jeho bývalá manželka nevěděli, že jsou nahrávaní kamerou v brýlích. A pokud je to tak, znamenalo by to, že zmínění novináři spáchali z hlediska švýcarských zákonů trestný čin. Tvrdí to alespoň americký novinář Erik Best, který letos 28. října dostal státní vyznamenání z rukou prezidenta Miloše Zemana.

Anketa

Má premiér Andrej Babiš po slovech svého syna vaši lidskou důvěru?

89%
11%
hlasovalo: 38986 lidí
„Podle švýcarského práva je protizákonné nahrát soukromou konverzaci, pokud s tím všichni účastníci nesouhlasí. Na základě článku 179 švýcarského trestního zákoníku (k dispozici je neoficiální verze v angličtině nebo oficiální verze v němčině, francouzštině a italštině) pachateli hrozí až jeden rok odnětí svobody nebo pokuta. Trestem za neoprávněné vniknutí jsou podle článku 186 až tři roky ve vězení nebo pokuta. Jestli se za neoprávněné vniknutí dá označit vstup pod falešnou záminkou s úmyslem dopustit se protiprávního jednání (nahrávání soukromé konverzace bez souhlasu všech zúčastněných), je věcí státních zástupců a soudů. Zveřejnění protizákonně získaných informací je trestným činem podle článku 322 s až tříletým trestem odnětí svobody nebo pokutou. Je otázkou pro veřejnou debatu a rozhodnutí v rámci vládní koalice, je-li takové potenciálně protizákonné jednání novinářů ‚odporné a hnusné‘, nebo zda může veřejný zájem novinářů a společnosti v jedné zemi vyvážit porušení zákona v jiné zemi,“ napsal Best na svém webu.

Brněnský právník Tomáš Tyl se na sociální síti Facebook vyjádřil podobně. Považuje využití skryté kamery, ke které sáhli novináři Jiří Kubík a Sabina Slonková, za sporné. Nijak ho neuklidňuje skutečnost, že televize Seznam má pro použití skryté kamery kodex.

„Prosím vás, rozmohl se nám tady takový nešvar. Omlouvat skrytou kameru paragrafem 89 a hovořit o ‚zpravodajském účelu‘. Tak určitě. Až na to, že ‚zpravodajský účel‘ je opravdu něco jiného než přímý rozhovor. Zákon hovoří o ‚přiměřeném způsobu ... pro tiskové, rozhlasové, televizní nebo obdobné zpravodajství‘. Takovým přiměřeným způsobem je ilustrační záběr z demonstrace, kde je asi krapet blbost, že bych jako kameraman šel do davu a vyžádal si písemný souhlas každého na záznamu. Václavák, stadion, ulice... Ale přiměřeným způsobem docela jistě není interview s evidentně psychicky vykolejeným člověkem mezi dveřmi. Prý má Seznam na používání skryté kamery kodex. To je pěkné. Kodex je dobrá věc. Já mám taky kodex, třeba na používání ledničky – cituji: ‚Nebudu žrát po 18. hodině.‘ – už jsem to dvakrát dodržel a obden na sebe uvaluju sankce jak EU na Putina. A furt nic,“ prohlásil Tyl.

Tomáš Tyl napsal:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…