Za vraždou ruského exposlance na Ukrajině je Rusko? Zkušený diplomat Bašta přidává své poznatky

26.03.2017 8:26

O případu bývalého poslance ruské Dumy Denise Voroněnkova, který následně emigroval na Ukrajinu, kde byl před několika dny zastřelen, píše na serveru Prvnizpravy.cz bývalý diplomat Jaroslav Bašta.

Za vraždou ruského exposlance na Ukrajině je Rusko? Zkušený diplomat Bašta přidává své poznatky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý velvyslanec v Moskvě a Kyjevě Jaroslav Bašta

Připomíná, že Voroněnkov vystudoval Vojenskou akademii a práva, pracoval ve Vojenské prokuratuře a u Vrchního soudu, stíhal korupci příslušníků FSB, v Dumě zasedal v bezpečnostním a protikorupčním výboru, měl titul profesora na právnické fakultě. Na druhé straně existovalo vážné podezření o jeho spojení s podsvětím a zapojení do obchodu s drogami. Sám vyprávěl, že v roce 2007 na něho byl v centru Moskvy spáchán ozbrojený útok, který přežil jen díky 12 operacím. Možná kvůli tomu oba manželé ještě na konci roku 2016 emigrovali na Ukrajinu. Denis prakticky ihned dostal ukrajinské občanství a záhy veřejně ostře vystupoval proti své bývalé vlasti a jejímu vedení, píše Bašta.

  • Celý text je ZDE.

Voroněnkov podle něj začal také spolupracovat s ukrajinskou Vojenskou prokuraturou. Vypovídal o okolnostech útěku Viktora Janukovyče do Ruska v roce 2014. Údajně právě Voroněnkova výpověď v únoru letošního roku vedla k zahájení trestního stíhání bývalého prezidenta za vlastizradu.

Tento čtvrtek 23. března si v centru Kyjeva v jednom z nejluxusnějších hotelů domluvil schůzku s dalším ruským bývalým poslancem a známým opozičníkem, Iljou Ponomarjovem. Když se jej nedočkal, vyšel ven společně se svým tělesným strážcem z ukrajinského ministerstva vnitra. Tam jej třemi ranami do hrudi zastřelil nájemný vrah, který zranil člena ochranky, jemuž se povedlo úspěšně palbu opětovat. Útočník pak v nemocnici zemřel, píše dále Bašta.

Ukrajinským politikům i úřadům je od samého počátku vše jasné – Voroněnkova zavraždily ruské tajné služby stejně jako Litviněnka nebo Borise Němcova. Ukrajinští politici se hádají jen o to, zda vražda nese rukopis GRU (vojenské rozvědky) či FSB (civilní kontrarozvědky). Osoba pachatele však nevylučuje ani jiné verze.

Pavel Paršov (28) pocházel z Dněpropetrovska, měl přezdívku Boxer a původně pracoval jako ozbrojený doprovod peněžních zásilek. Brzo se zapojil do praní špinavých peněz a od roku 2013 za to byl trestně stíhán. Dodnes je na stránkách ministerstva vnitra na oficiálním seznamu hledaných osob, které se vyhýbají trestnímu stíhání a skrývají se. To ovšem nijak nebránilo tomu, aby byl 13 měsíců členem dobrovolnického praporu Donbas na frontové linii pod Mariupolem. Předtím údajně působil v praporu Azov.

Podle poradce MV Heraščenka však byl Paršov absolventem ruského kurzu pro diverzanty a byl poslán na Ukrajinu, aby se jako řadový vojín vetřel do Národní gardy. Vraždu Denise Voroněnkova ukrajinští politici považují za součást ruské agrese a dávají ji do souvislosti s výbuchy v muničním skladu u Charkova. Možné to je, ale docela dobře si vzpomínám, že v letech před válkou na Donbasu výbuchy muničních skladů vždy na Ukrajině doprovázely začátek jara, podotýká Bašta s tím, že začátek jara je totiž spojen s vypalováním loňské trávy a celkem pravidelně to mělo tento nečekaný důsledek. Stačí zalistovat ve starých novinách z přelomu března a dubna.

Bašta proto příliš nedoufá, že se někdy o vraždě Denisa Voroněnkova dozvíme pravdu. Vyšetřování, které okázale upřednostňuje jedinou možnou verzi, ji obvykle nepřinese, podotýká. „Proto tento případ berme jako působivou ilustraci poměrů v Rusku a na Ukrajině,“ dodává Bašta.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …