Zaorálek: Bakalovy požadavky na podporu OKD od státu jsou nehorázné

20.09.2013 15:43

Ostře se dnes pustil místopředseda sociálních demokratů Lubomír Zaorálek do spolumajitele OKD Zdeňka Bakaly. Kritizoval ho za to, že na záchranu dolu požaduje od státu miliardy. Zatímco v dobách vysokých cen uhlí si na dividendách majitelé rozdělovali desítky miliard korun.

Zaorálek: Bakalovy požadavky na podporu OKD od státu jsou nehorázné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Lubomír Zaorálek

Na tiskové konferenci ČSSD se Zaorálek rozohnil, když řekl, že od Bakaly je nehorázné chtít po státu čtyři miliardy korun pro zachování Dolu Paskov. Ten se vedení firmy NWR, která OKD vlastní, včera rozhodlo k 31. prosinci 2014 uzavřít. O práci by tam mohly přijít asi tři tisíce lidí.

Podle Zaorálka je požadavek firmy NWR, eventuálně Zdeňka Bakaly jako jejího spolumajitele, nehorázný. Neboť v dobách, kdy světové ceny uhlí byly vysoké, si akcionáři NWR na dividendách rozdělili 50 až 60 miliard korun. Zaorálek proto Bakalu vyzval, aby se na záchraně Dolu Paskov podílel.

Kriticky na názory Zaorálka reagoval ve vysílání televize ČT24 lídr kandidátky ODS v Moravskoslezském kraji Zbyněk Stanjura. Podle něj je čistě na rozhodnutí majitele, jak se k problému postaví. Stanjura považuje za nejrozumnější, aby se důl uzavřel. Peníze, které by stát dal na zachování  činnosti Dolu Paskov – ročně by se jednalo prý o 1,5 miliardy korun, neboť takovou ztrátu údajně důl nyní ročně vytváří – by měl raději dát na rekvalifikace propuštěných horníků a na vybudování chybějící dopravní infrastruktury.

Stanjura také zamítl Zaorálkův návrh, aby stát od NWR odkoupil Paskov za jednu korunu právě s odkazem na to, že ročně by stát do dolu musel investovat onu půldruhou miliardu na uhrazení ztráty.

Lubomír Zaorálek také vyzval Bakalu, aby se přihlásil k odpovědnosti a zveřejnil, kdo je skutečným většinovým vlastníkem OKD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…