Zaorálek a návštěva u Zemana. Sobotkův přítel se klepe. Výbušné zprávy před sjezdem ČSSD, poskládané dohromady

08.03.2017 9:03

„Kellner na Hradě, Jansta v Lidovkách, Pokorný v nervu. V ČSSD se odehrává něco zajímavého...,“ zkonstatoval na svém facebookovém profilu šéfredaktor MF Dnes Jaroslav Plesl. Reaguje tak na nejnovější dění v sociální demokracii.

Zaorálek a návštěva u Zemana. Sobotkův přítel se klepe. Výbušné zprávy před sjezdem ČSSD, poskládané dohromady
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Plesl

V dnešních Lidových novinách se totiž rozhovořil vlivný sociální demokrat a právník Miroslav Jansta. Ten je známý tím, že stejně jako Plesl uvažuje o Lubomíru Zaorálkovi coby předsedovi strany. Na druhé straně stojí také právník, Radek Pokorný, jenž patří mezi klíčové spojence premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), blízký je také ministru vnitra Milanu Chovancovi.

„Dámy a pánové, potlesk pro nového lídra ČSSD. Dočasně ve funkci 1. místopředsedy... Zdroj: Mirek Jansta dnes v Lidovkách,“ zareagoval pak ještě na rozhovor s Janstou Plesl.

Jansta má také dobré vazby na prezidenta Miloše Zemana a Pražský hrad. A právě Hradu si Plesl všiml také – v souvislosti se schůzkou prezidenta Zemana a nejbohatšího Čecha Petra Kellnera. Jednali spolu o ekonomických vztazích s Ruskem, Čínou a Spojenými státy. 

Anketa

Kdo bude po volbách německým kancléřem? (Ptáme se na váš odhad, ne na vaši preferenci)

hlasovalo: 5414 lidí

„ČSSD je na tom teď podobně jako v roce 2005. Akutně potřebuje svýho novýho Paroubka,“ konstatoval pak také na svém facebooku Plesl. A rozjela se diskuze. Když pak jeden diskutér v rámci debaty zmínil, aby nepřišel ten starej Paroubek, Plesl opáčil: „Proč ne?“

Následně pak zveřejnil další status, v němž se zamýšlí nad podobou volebního sjezdu sociálních demokratů, jenž se uskuteční tento víkend. „Tenhle sjezd ČSSD bude velice zábavnej,“ míní. „Všichni tam tak nějak budou vědět, že se Sobotkou v čele už žádný závratný čísla neudělaj, ale budou stejně odevzdaný jako ODS na kongresu v roce 2010,“ domnívá se a poukazuje na zprávu serveru Novinky.cz o sjezdu ODS, na němž byl v roce 2010 zvolen Petr Nečas předsedou strany a Miroslava Němcová první místopředsedkyní. 

„Delegáti totiž žádný pud sebezáchovy neprojeví. Ale kdyby ho snad projevit chtěli, nejprve by si odhlasovali krátké usnesení, že zlikvidují všechny vazby na Radka Pokorného a předsedou by si zvolili Zaorálka, čímž by zametli svůj zásadní problém jménem OKD, do nějž stranu zatáhli právě Sobotka s Pokorným,“ popisuje Plesl.

„Pak už stačí udělat dohodu se Zemanem a podpořit jeho prezidentskou kandidaturu. Tím by se ČSSD vyvázala z únavných prezidentských voleb a mohla by se plně soustředit na ty parlamentní. Ostatně platí, že kdyby pod novým lídrem ČSSD obhájila ve volbách vítězství, Zemanovy šance na znovuzvolení se významně sníží...,“ uzavřel.

„A není to tak, že se Zaorálek se Zemanem po právu vzájemně nesnáší?“ zeptal se pak Plesla v diskusi jeden z uživatelů Facebooku. „Teď ne,“ odvětil Plesl.

Celý příspěvek Jaroslava Plesla:

Tenhle sjezd ČSSD bude velice zábavnej. Všichni tam tak nějak budou vědět, že se Sobotkou v čele už žádný závratný čísla neudělaj, ale budou stejně odevzdaný jako ODS na kongresu v roce 2010. Tady v tom reportu je všechno. Stačí vyměnit jména a bude možný ho použít znovu po víkendovém sjezdu ČSSD.
https://www.novinky.cz/…/203770-necas-byl-zvolen-predsedou-…

Delegáti totiž žádný pud sebezáchovy neprojeví.Ale kdyby ho snad projevit chtěli, nejprve by si odhlasovali krátké usnesení, že zlikvidují všechny vazby na Radka Pokorného a předsedou by si zvolili Zaorálka, čímž by zametli svůj zásadní problém jménem OKD, do nějž stranu zatáhli právě Sobotka s Pokorným.

Pak už stačí udělat dohodu se Zemanem a podpořit jeho prezidentskou kandidaturu. Tím by se ČSSD vyvázala z únavných prezidentských voleb a mohla by se plně soustředit na ty parlamentní. Ostatně platí, že kdyby pod novým lídrem ČSSD obhájila ve volbách vítězství, Zemanovy šance na znovuzvolení se významně sníží...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…