Zaorálek se pustil do Babiše: Navštíví hospodu, baví se s lidmi a snaží se vytvořit dojem, že je jedním z nich, ale...

17.12.2016 11:51

My, sociální demokraté, jsme ti, kdo reprezentují zájmy lidí, říká v rozhovoru pro dnešní Právo ministr zahraničí a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Zaorálek se pustil do Babiše: Navštíví hospodu, baví se s lidmi a snaží se vytvořit dojem, že je jedním z nich, ale...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek přijel podpořit kandidáty ČSSD do Přerova

Sociální demokraté prý mají pochyby, že Andrej Babiš své sliby myslí vážně. „Když jsme s ním debatovali o daňových soustavách, o danění bank, o sektorových daních, když jsme se chtěli bavit o danění velkého kapitálu, tak jsme u něj neuspěli. Andrej Babiš má zájem jinde, to nejsou zaměstnanci. To, že navštíví hospodu a baví se s lidmi a snaží se vytvářet dojem, že je jedním z nich, to je jen součást jeho politické strategie. Stejně jako Donald Trump se snaží vytvořit pocit, že je mluvčí těch, kteří prohrávají v globální soutěži. Ale když potom Trump vyhrál volby, tak vidíte, že si do týmu pozval samé miliardáře. Jeden říká ‚všetci kradnú‘, druhý slibuje velkou revoluci. Ale když pak vyhrají, tak kde je ta revoluce? Nakonec se vládne ve prospěch elitních vrstev. Zisky a prospěch si rozdělí skupina vyvolených. To, co Andrej Babiš slibuje, že udělá, pokud vyhraje volby, to bude podobný podfuk, který připravoval Trump,“ uvedl Zaorálek.

Podle něj je třeba budovat zemi, která bude stát na vlastních nohách z hlediska vzdělání a výzkumu. „Měli bychom být schopni vyrábět na náročné trhy výrobky s vysokou mírou přidané hodnoty, které díky své kvalitě budou i za velmi dobrou cenu. Díky tomu můžete zvýšit mzdy a tím zvýšíte i spotřebu. Což je po exportu druhý důležitý prvek pro dobrou ekonomiku. Zvlášť, když za pár let může přijít krize. Nemyslím si, že máme podporovat nízkopříjmovou práci. Jsem zdrženlivý k tomu, abychom do země přijímali tisíce lidí na jednoduché manuální práce. Máme tu sice nabídku tisíců míst, ale když se na to podíváte, všechno to jsou nízkopříjmové činnosti. Má to smysl? Naším úkolem a cílem by mělo být, aby tato země posilovala spotřebu, životní úroveň lidí,“ podotkl Zaorálek.

Posteskl si také nad tím, že nedokážeme vybrat daně slušným způsobem a tak, aby nám peníze ze země neodtékaly pryč. „Ať je to formou skoro 300 miliard korun, které z České republiky plynou nadnárodním společnostem nebo do daňových rájů. Kvůli tomu nemáme peníze na to, aby i v situaci, kdy je ekonomický růst, z toho něco lidé měli. To není jen problém České republiky, to je problém i dalších vyspělých států. Že ekonomika šlape, ale koláč se rozděluje způsobem, že z něj většina lidí nic nemá. To je nebezpečí,“ upozornil. A varoval, že pokud tomu nedokážeme čelit, budou lidé nespokojení. „Důvod populismu a extremismu je v tom, že lidé mají hluboký pocit, že vlády selhávají ve výběru peněz a férovém rozdělení,“ dodal Zaorálek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…