Zavíráme krám. Žádní Iráčané k nám již dále nedorazí, i když už seděli na kufrech

13.07.2016 14:21

Iráčtí křesťané už do Česka nedorazí. I přestože čekali na odlet a chtěli se v naší vlasti usadit, mají smůlu. Vláda rozhodla, že s programem končí. Server Lidovky.cz nyní uvádí, že ministerstvo vnitra považuje situaci Iráčanů za uzavřenou, a ačkoliv jsou oni bez peněz či práce, jejich životy neřeší.

Zavíráme krám. Žádní Iráčané k nám již dále nedorazí, i když už seděli na kufrech
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Rodiny těchto iráckých křesťanů, kteří se do Česka těšili, jsou tak bity za krajany, kteří před časem do země dorazili, ale následně se vydali zpět domů či do Německa.

„Byli jsme šťastní, že jsme měli možnost jet do České republiky. Ale stále čekáme, co se bude dít. Nevíme, jestli nás odtud odvezou, nebo ne,“ řekla Iráčanka Rasha Nazarová. S lidmi v zemi nekomunikuje ani nadační fond Generace 21. Ten však připouští, že by za určitých podmínek nabídl pomocnou ruku.

Původní text ZDE.

„Rozhodnutí vlády nepočítá s tím, že by projekt mohl pokračovat nebo být dokončen v původně plánovaném rozsahu,“ napsala oproti tomu serveru mluvčí ministerstva vnitra Klára Pěknicová. Dodala, že přesídlovací projekt byl ukončen v dubnu, když více než polovina přesídlených osob odešla.

A mnozí lidé skutečně na své rozhodnutí opustit Irák doplácejí. Prodali například majetek, odhlásili děti ze škol či ze vzdali práce. „Mají sice kde bydlet, ale vůbec netuším, kde berou peníze,“ řekla Nazarová. I jí, manželovi a dvěma dcerám nyní pomáhá církev a humanitární organizace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…