Zeman chce, aby v Turecku nebylo krveprolití a zůstala demokracie

16.07.2016 10:12

Prezident Miloš Zeman pozorně sleduje situaci v Turecku po nočním pokusu o vojenský převrat. Za důležité považuje zabránit velkému krveprolití a zachovat demokratické principy v zemi, která je členem NATO a klíčovým hráčem v regionu. Zpráva o snaze části turecké armády převzít moc zastihla Zemana v mongolském Ulánbátaru, kde byl na summitu evropských a asijských zemí ASEM. Dnes brzy ráno pražského času odletěl do Prahy.

Zeman chce, aby v Turecku nebylo krveprolití a zůstala demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček je v kontaktu s velvyslancem v Ankaře, který prezidenta průběžně informuje, sdělil v noci na twitteru mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Pro prezidenta je důležité, aby nedošlo k velkému krveprolití a aby byly zachovány demokratické principy v Turecku,“ uvedl mluvčí v rádiu Impuls.

Podle dostupných informací se vládním složkám podařilo pokus o vojenský převrat zmařit. V Turecku, zejména v jeho přímořských letoviscích, se v tuto chvíli nacházejí stovky Čechů. Jejich situací se bude odpoledne zabývat krizový štáb na ministerstvu zahraničí.

Premiér Bohuslav Sobotka zdůraznil, že prioritou české vlády je postarat se o české občany a zajistit jejich bezpečný návrat domů. Ministerstvo zahraničí už v noci vydalo doporučení, aby Češi do země necestovali. Navzdory tomu odletěla dnes brzy ráno z Prahy zhruba stovka lidí do letoviska Antalya.

Čechy, kteří v Turecku již jsou, nabádá česká vláda k opatrnosti. Zatím byl zrušen ranní linkový spoj z Istanbulu do Prahy a zpět.

Pokus o státní převrat propukl v Turecku v pátek pozdě večer, stojí za ním část armády. Turečtí vládní činitelé tvrdí, že se jim podařilo puč potlačit. Hlášeno je nejméně 60 mrtvých. Boje se odehrávaly především v metropoli Ankaře a v Istanbulu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…