Zeman před důchodci: Vládní reforma vám uškodí, neměla by projít

17.05.2013 11:32

Prezident republiky Miloš Zeman v pátek vystoupil na sjezdu Rady seniorů ČR. Mluvil o důchodové reformě, která prý současné důchodce velmi poškozuje, a rovněž o církevních restitucích. Navrhl prý kardinálu Dukovi, aby církev část prostředků věnovala na vybudování sítě hospiců.

Zeman před důchodci: Vládní reforma vám uškodí, neměla by projít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman hovoří ve Sněmovně

„Je to poprvé za celou historii, kdy mezi nás seniory přišel prezident České republiky,“ uvedl jej šéf důchodcovské rady Zdeněk Pernes. Prezident následně vstal od předsednického stolu, kde seděl s předsedou Senátu Milanem Štěchem a šéfem odborů Jaroslavem Zavadilem a pronesl svůj projev.  

Ten Zeman zahájil, jak sám řekl, svým „oblíbeným tématem“ kritiky sdělovacích prostředků. „Když si otevřete televizi, vidíte tam dědečka, jak se opírá o dvě berle, nebo babičku, jak se šourá s taškou, případně spolu sedí na lavičce, vyhasle zírají do prázdna a krmí ptáčky,“ popsal pobouřeně.

Přitom osmdesát procent jeho známých důchodců je prý aktivních. Připomněl ve čtvrtek zemřelého Valtra Komárka, který v osmdesáti dvou letech byl do poslední chvíle aktivní. „Všichni bychom mu jeho vitalitu mohli závidět,“ uvedl prezident s uznáním.

Důchodová reforma zhorší situaci seniorů, varuje prezident

Pak si prezident rýpl do vlády, která se pokouší reformovat penzijní systém. „My všichni zde pobíráme drtivou část své penze z prvního pilíře,“ uvedl Zeman. „Kdyby se realizovala důchodová reforma, znamenalo by to odsátí zhruba čtrnácti procent prostředků z prvního pilíře a tedy zhoršení situace důchodců,“ uvedl.

Pak zaprotestoval i proti tomu, že jsou důchody valorizovány percentuálně a tím se vlastně zvětšují rozdíly mezi důchodci. Proto by se podle Zemana mělo valorizovat spíše o pevně stanovenou částku.

Nakousl i téma církevních restitucí, které podle něj byly prosazeny proti vůli důchodců. Zeman se prý snaží navrhnout, aby část vrácených prostředků byla investována do sítě hospiců. „Zde bychom se mohli loučit se životem důstojněji než nyní v léčebnách dlouhodobě nemocných," myslí si Zeman. Nápad prý již konzultoval s kardinálem Dukou, který k němu vyjádřil ochotu.

„Vytvořte nátlakovou skupinu, která bude bojovat za zájmy důchodců,“ vyzval závěrem svého projevu. Může to prý být prospěšné i proto, že tato skupina má mnohem větší životní zkušenosti než většina politiků.  

V průběhu celého vystoupení se Zeman před důchodci prezentoval jako jeden z nich a několikrát použil spojení „my senioři“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…