Zimola znovu hejtmanem. Více ze zákulisí, kde se mluví o podivných kšeftech ANO a ODS

04.11.2016 12:33

Jiří Zimola (ČSSD) podruhé obhájil post hejtmana a v čele Jihočeského kraje tak bude stát už ve třetím volebním období. Rozhodli o tom ve čtvrtek 3. listopadu 2016 noví krajští zastupitelé. ParlamentníListy.cz ovšem byly informovány některými ze členů vyjednávacího týmu o skutečnostech, které k definitivní podobě vedení kraje vedly.

Zimola znovu hejtmanem. Více ze zákulisí, kde se mluví o podivných kšeftech ANO a ODS
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman s jihočeským hejtmanem Jiřím Zimolou

V průběhu vyjednávání nové koalice bylo podle našich zdrojů nutné překlenout dva důležité okamžiky. Prvním bylo vědomí, že jihočeské ANO už před volbami v médiích předjímalo úmysl široké koalice většího množství stran. Těsně po volbách pak ještě před úvodními vyjednáními v podstatě oznámilo jako krajského koaličního partnera ODS. Tento neprodiskutovaný záměr ovšem narazil u ČSSD zejména kvůli regionálnímu podnikatelskému propojení právě mezi členy ANO a ODS.

Co konkrétně mají tato slova znamenat, ovšem nikdo přiblížit nechtěl. „Jde o kšefty lidí z ANO s lidmi z ODS, na detaily je čas," uvedly dva naše zdroje.

Anketa

Ptáme se nyní, v listopadu 2016: Má Andrej Babiš vaši důvěru?

31%
69%
hlasovalo: 12928 lidí
Následoval pokus ANO sestavit koalici s menšími stranami proti vítězné ČSSD. To ale po setkání s Jiřím Zimolou v jižních Čechách důrazně stopnul překvapený předseda hnutí Andrej Babiš, protože přesně tyto snahy poslepovat většinu proti vítěznému subjektu v ostatních krajích předtím veřejně označil jako obcházení volebních výsledků.

Právě schůzka mezi Zimolou a Babišem zvedla ze židle lokální lídryni Maxovou (ANO). Tu podle našich informací Babiš nebere a neměl tedy důvod ji o setkání informovat. K tomu se vyjádřil i člen ODS Jan Zahradil, když pro MfD řekl: „Že vzájemný vztah není ideální, bylo jasné už po volbách, kdy se hejtman Zimola sešel s Andrejem Babišem, aniž by o tom tým Radky Maxové věděl. Jednička ANO na jihu Čech prohlásila, že to od Zimoly nebylo fér."

Tím, že Babiš odmítl "kmotrovské vazby" ODS, o kterých měl být detailně informován, podle všeho mohla bez problémů vzniknout pohodlná většina na kraji.

V čele jižních Čech bude v následujících čtyřech letech stát koalice ČSSD, ANO a Jihočeši 2012. V krajském zastupitelstvu, které má 55 členů, bude mít toto uskupení většinu 31 hlasů, tedy stejně, kolik měla předchozí koalice ČSSD a KSČM.

Na základě hlasování zastupitelstva se první náměstkyní hejtmana stala Lucie Kozlová (ANO) a dalšími náměstky jsou Ivana Stráská, Jaromír Slíva (oba ČSSD) a Jan Kubík (ANO). Výše uvedené uvolněné radní doplní Jaromír Novák (ČSSD) a Pavel Hroch (Jihočeši 2012). Jedenáctičlennou radu kraje doobsadili na neuvolněných pozicích Miroslav Joch (ČSSD), Petr Kalina, František Konečný a Petr Novák (všichni ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …