Znásilnění muslimky Ježíšem v divadle v Brně znechutilo i biskupa Malého. Ředitel se dovolává umělecké svobody

09.04.2018 22:31

Brněnská divadelní hra Naše násilí, vaše násilí vyvolává velké emoce ze všech stran. Kromě brněnského náměstka se proti hře ohradil podle serveru Echo24.cz i známý biskup a jeden ze spoluzakladatelů Občanského fóra, Václav Malý. Kritiku sklízí zvláště scéna, ve které Ježíš Kristus znásilní muslimskou ženu. Hra tím naráží na téma Evropy a uprchlické krize, ignorance a strachu.

Znásilnění muslimky Ježíšem v divadle v Brně znechutilo i biskupa Malého. Ředitel se dovolává umělecké svobody
Foto: apha.cz
Popisek: Biskup Václav Malý

Divadelní hra provokativního chorvatského režiséra Frljiće čelí kritice ze všech stran. Biskup Václav Malý se domnívá, že projevený nesouhlas je oprávněný. „Jsem nemile překvapen, s jakou necitlivostí organizátoři obhajují uvedení hry v Brně, aniž berou v potaz, že svoboda slova je pokřivena, pokud prezentuje sice dramaticky nadsazenou, ale nechutnou a urážlivou scénu o Ježíši,“ napsal na svém profilu na Facebooku podle serveru Echo24.cz biskup Václav Malý.

Kritický ohlas již dříve neskrýval ani náměstek brněnského primátora Petr Hladík, který otevřeným dopisem požadoval od ředitele Národního divadla Brno zvážit nahrazení díla. Kritiku sklidil také od spolku Brno+ nebo hnutí Slušní lidé.

Celá zpráva zde.

Martin Glaser, ředitel ND Brno a pořadatel akce, ale stáhnutí hry odmítl s tím, že připomněl jedno z hesel akce, kterým je svoboda. Diváci podle něj mohou hru buď ignorovat, nebo zhlédnout. Na programu festivalu pak pracuje dramaturgická rada. „O zařazení jednoho každého představení na program se vedou dlouhé diskuse. Na program festivalu se tak nedostane žádné představení, na kterém nepanuje většinová shoda,“ uvedl v prohlášení Martin Glaser.

Podle svých slov se domnívá, že diskuse o kontroverzních problémech společnosti je legitimní. Tvůrci podle něj mohou přispívat k negativním emocím ve společnosti nebo přispívat k jejímu názorovému tříštění. „To je ovšem podle mne znakem demokracie. Můžeme zaujímat naprosto rozdílná stanoviska a názory, vynášet o různých skutečnostech naprosto odlišné hodnoticí soudy – například co je a co není umění, co je a co není kvalitní. Součástí našeho civilizačního okruhu je však stále i ono výše uvedené právo umělecké tvorby, která ke svému vyjádření svobodně používá i obecně sdílené symboly a obrazy,“ uvedl Martin Glaser.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…