Zrušení práva veta? Svobodným došla trpělivost

12.10.2023 16:35 | Komentář

Svobodní se opřeli do prezidenta i vlády kvůli právu veta. Připomínají přijímání Lisabonské smlouvy a sliby, které přitom zaznívaly. Podle předsedy strany Libora Vondráčka je navíc důvod se obávat, že Fialově vládě, která lhala už tolikrát, se v této otázce nedá věřit.

Zrušení práva veta? Svobodným došla trpělivost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Libor Vondráček

Prezident Petr Pavel dále vyvolává rozepře mezi českými politiky. Na svých sociálních sítích se v posledních dnech snažil vysvětlit svůj postoj ke zrušení práva veta členských států Evropské unie, o kterém mluvil již před časem během své návštěvy Německa. Místo zklidnění situace však prezident Pavel vyvolal další bouřlivou diskusi.

„Pokud budeme ve složitém období, kdy Evropa bude potřebovat rychle přijímat účinná opatření v těch nejtěžších otázkách, pak si nemůžeme dovolit, aby jeden stát využil právo veta a vydíral tak všechny ostatní,“ uvedl na Instagramu prezident Petr Pavel.

Podle představitelů vlády však zatím je taková debata předčasná, ministerstvo zahraničních věcí navíc považuje za stěžejní udržet jednotu Rady EU, která je zajišťována konsensuálním rozhodováním.

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci

Jenže deklaracím současné vlády nevěří předseda Svobodných Libor Vondráček. „Lze věřit vládě, že chce právo veta zachovat, když už tolikrát lhala? Když vláda ve svém programovém prohlášení slibovala, že nebude zvyšovat daně, když všechny vládní strany odmítaly migrační kvóty, když premiér sliboval, že nedopustí zákaz aut na benzin a naftu a že vyjedná zmírnění systému emisních povolenek. Vždy tyto sliby vytvořily nějaká očekávání. Při každém porušení nějakého slibu pak došlo ke snížení důvěryhodnosti této vlády a věřit po tom všem, že bude hájit právo veta, může působit naivně,“ uvedl Vondráček v reakci na slova prezidenta Pavla s tím, že bychom se tedy i v otázce kolektivního rozhodování Evropské unie, která již více než z poloviny vytváří právní předpisy platné i v České republice, měli mít na pozoru.

„Když Česká republika ztrácela v roce 2009 přijetím Lisabonské smlouvy právo veta v některých otázkách, vznikli Svobodní, aby bojovali za návrat práva veta. Dnes jako tehdy říkáme zcela jasně, že ztráta práva veta je chyba a budeme usilovat o znovuobnovení suverenity a svrchovanosti České republiky, tak jak jsme ji znali v 90. letech,“ dodal Vondráček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Právo veta, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseyehla , 12.10.2023 16:55:17
je podle pana 107 prezidenta vydírání? Asi zase něco nepochopil! Je to jediná a poslední šance, jak se malé země mohou bránit diktatuře velkých, sakra!

|  6 |  0

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …