Zveřejnit faktury na internetu? Nás to nenapadlo, vysvětluje hejtman

28.08.2012 22:58

Proč se v Karlovarském kraji nezveřejňují faktury na internetu, jako to například dělá Praha? Podle hejtmana Josefa Novotného to není tak, že by koalice nechtěla. Jednoduše ji to nenapadlo.

Zveřejnit faktury na internetu? Nás to nenapadlo, vysvětluje hejtman
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

„Já s tím žádný problém nemám,“ prohlásil ve speciálu Otázek Václava Moravce hejtman za ČSSD Josef Novotný. Podle něj je možné zavést zveřejnění faktur na internetu ještě do voleb. „Mě to v tu chvíli nenapadlo,“ vysvětlil, proč tak Karlovarský kraj zatím neučinil.

Na vině je prý ale spíše druhá strana koalice kraje, a to komunisté. Pod ně prý spadá taková problematika. Opoziční Petr Šindelář za ODS se jim však vysmál. „Děkuji Václavu Moravcovi, že přijel do Karlových Varů, že poradil hejtmanovi a jeho prvnímu náměstkovi, co tady mohlo být čtyři roky,“ prohlásil.

Šindelář se však snažil na ČT kritizovat nejen tento problém, ale i třeba přístup koalice ke zdravotnictví. Hejtman podle něj porušil svůj předchozí předvolební program tím, že privatizoval sokolovskou nemocnici. „Já jsem za to rád,“ dodal ale Šindelář, neboť právě tím prý plnil program ODS.

Dalším problémem je i přístup k majetku v kraji a ROP Severozápad. Podle hejtmana Novotného se zde nastavoval systém hodnocení programu v roce 2006. „A najednou někdo zjistil, že je ten systém špatný,“ podivoval se hejtman. Vina je prý na straně ministerstva financí, protože právě to mělo „závadu“ odhalit dříve.

Čeká se na vládu

Nyní se v případě ROP čeká na postup vlády. Ta se má vyjádřit k návrhu v dopise od Evropské komise. Může navrhnout i podstatnou část korekce. Kraje ale musí čekat.

Mezitím tak mohou řešit, jak naložit se svým majetkem. Podle komunisty Jaroslava Borky by se hlavně neměl majetek prodávat, ale mělo by se s ním hospodařit a mít z něj zisk. „Neměl by se chlubit pronájmem celnice v Aši,“ reagoval však Josef Hora, který je lídrem kandidátky Hnutí nezávislých.

V tomto objektu prý bylo zřízeno kasino, což sice vydělává, ovšem to přidělává třeba bezpečnostní problémy. „Je to v zóně mimo město, na hranicích. … Občané Aše se s tímto zařízením dostanou velmi málo do kontaktu,“ hájil se však Borka. „Ta reakce, že pan starosta Blažek je spokojen, tak ta není správná,“ odmítl to však Hora.

Kdyby měli jednotliví lídři kandidátek slíbit něco konkrétního, co budou prosazovat, když se stanou hejtmany, Hora by prosazoval potřeby zdánlivě odlehlých území kraje – což je právě i Aš. Borka by se zase snažil zapojit více občany do záměrů kraje.

Jan Horník z TOP 09 slíbil, pokud nebude vytunelován ROP Severozápad, podporu vzdělání, zdravotnictví nebo stavbu silnic. Také diváky vyzval, aby prý nevěřili populistickým slibům ČSSD. To naopak jejich lídr Novotný slíbil další vybavení nemocnic v Chebu, Sokolově a Karlových Varech. „Věřím, že voliči to berou jako konkrétní slib, na rozdíl od pana Horníka. A doufám, že nás voliči přijdou podpořit a řeknou ne Nečasově vládě,“ dodal.

Marek Poledníček za Koalici pro Karlovarský kraj slíbil změny v dotační politice a snížení plně placených politiků kraje na polovinu. Šindelář za ODS pak prosazuje hejtmanské dny, lepší nastavení veřejných zakázek a fakt, že jeho jedinou placenou funkcí bude hejtman.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…