Denisa Novotná se ptá: Proč je Rath jediný?

21.11.2015 14:20

„Kdyby se David Rath přiznal, přišel by o zbytek svých fanoušků,“ je přesvědčen novinář Radek Kedroň, který tři roky mapoval největší korupční kauzu posledních let a v minulých dnech vydal v nakladatelství Vyšehrad knihu Operace Rath.

Denisa Novotná se ptá: Proč je Rath jediný?
Foto: Hans Štembera
Popisek: David Rath

Kauza Rath - nejsledovanější aféra posledních let. Vše důležité už  zaznělo v novinách či televizním zpravodajství. Proč jste si vybral jako námět pro knihu právě tento případ?

Máte pravdu, i já jsem trochu pochyboval, jestli to má smysl. Kauza se táhla přes tři roky a ještě se nějaký ten rok potáhne. I ve svém okolí jsem viděl únavu z Davida Ratha a jeho justičních strkanic. Bude to znít trochu paradoxně, ale nakonec mě k dopsání přiměl on sám. S tím, jak vytvářel nové a nové konstrukce o tom, jak případ vznikl a kdo mu do rukou vtiskl krabici se sedmi miliony, jsem si uvědomil, že mám povinnost napsat to, co vím.

Dobře. Co tedy víte víc, než se objevilo v novinách?

S Liborem Gregorem - mužem, který případ ohlásil - se znám léta. Od prvopočátku jsme tu věc spolu konzultovali. A musím říct, že na podzim 2011, když podal trestní oznámení, jsem nevěřil, že by to česká policie mohla někdy dotáhnout k zatčení poslance a hejtmana v jedné osobě. V knize – myslím, že docela s úspěchem – dokládám, že nešlo o kauzu na politickou objednávku, jak tvrdil David Rath.

Nelze taky pominout, že to je průlomová kauza v mnoha směrech. Léta veřejnost čekala na první velkou rybu chycenou v protikorupční síti. To jen obecný rozměr. Když to vezmeme konkrétněji: bylo to poprvé, co policie zatkla poslance chráněného imunitou s miliony v náručí. A bylo to poprvé, kdy se někomu z úplatkářů vyplatilo mluvit s policií a získal postavení spolupracujícího obviněného a tím i nižší trest.

Dobře, to jsou ale všeobecně známé informace. Čím ta kniha může překvapit?

Tím, co jste se v novinách nedočetli. Podrobně tam popisuji práci vyšetřovatelů. Museli bojovat nejen s Rathem a spol., ale i se zastaralou technikou a se svými šéfy. Trochu nadneseně říkám, že takový vhled do prostředí protikorupčních detektivů tady ještě nebyl. Mezi řádky vyvracím i mýty, které David Rath kolem vyšetřování navršil. Například že šlo o masivní nasazení prostorových odposlechů do ložnic. Nesmysl. Štěnice byly jen tři. Víc techniky vyšetřovací tým nedostal. Jedna byla v kanceláři Kateřiny Pancové, druhé v její kuchyni a třetí v její domácí pracovně. Myslím, že velmi zajímavý je popis toho, jak ty odposlechy instalovali.

Jak?

To neprozradím. Mrkněte do knížky.

Pasáže z odposlechů se objevily už dřív. Přináší knížka v tomto ohledu ještě něco zajímavého?

Mě osobně fascinovalo, jak byli Rathovi spolupracovníci bohorovní, sebejistí. Vůbec si nepřipouštěli, že by je mohl někdo odhalit. Měli tři velmi konkrétní varování, přesto ty varovné signály zlehčovali nebo jim nevěnovali pozornost.

Častá hospodská otázka: Proč zatkli zrovna Ratha? Nebude jediný politik, který si takto přilepšuje…

Měl smůlu. Smůlu, že se o tom dozvěděl Libor Gregor, který v jádru zůstal stále policajtem, i když už není ve službě. A pak měl David Rath smůlu na neúplatné, důsledné a nekompromisní vyšetřovatele a státní zástupce. A proč nejsou další zatčení? To přesně nevím. Možná chybí kapacity, možná chuť.

Jak se vlastně změnil život zmiňovanému Liboru Gregorovi?

Policie bohužel neochránila jeho jméno a obrátilo se to proti němu. Mělo to přímý dopad na jeho rodinu a živnost soukromého detektiva. Veskrze negativní. Mimo jiné přišel o zakázky.

David Rath je od zatčení líčen poněkud démonicky. Našel jste na něm něco pozitivního?

Ano, to herecké nadání. Ráno přebírá úplatky, v poledne už ve sněmovně řeční o boji s korupcí. Má neuvěřitelnou schopnost sebeprezentace a manipulace s veřejností. A taky tu omyvatelnost. On je schopný přežít všechno. Já to ani neironizuji. Dokonce tomu trochu rozumím. Platí ta švejkovská hláška: každé zapírání stěžuje přiznání. Kdyby se přiznal, přišel by i o zbytek svých fanoušků a sympatizantů.

Odposlechy, které v knize zmiňujete, jsou často dost soukromé až intimní. Uvědomoval jste si, že jde o průlom do soukromí?

Hodně jsem řešil, jestli uvádět i pikanterie, na něž vyšetřovatelé narazili. Třeba když se Kott s Pancovou doma pohádali a vsadili se o milion. Přímo s kauzou to nesouviselo, ale v které domácnosti se běžně sází o milion? Proto jsem to tam dal. Dokresluje to, v jakém milionovém opojení se topili. Nebo třeba když Kott přinesl domů miliony v kufříku a Pancová mu po přepočítání bankovek připomínala, ať neopomene uplatnit stokorunový slevový kupon v supermarketu. Jsem přesvědčen, že to hodně vypovídá o jejich motivaci.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…