Často na Protiproudu připomínáme, že žijeme v epoše nazývané “doba jedová”. Jedné její podstatné složce jsme se však zatím nevěnovali dostatečně. Je to složka naprosto klíčová, stejně jako ty, o nichž píšeme obvykle. A možná ještě více: Ve skutečnosti jde o součást zdraví důležitější, než všechny potraviny světa.
Jde o ticho. Respektive jeho nedostatek.
Jedovatý hluk způsobuje nemoci
Do našeho těla se každodenně dostává množství toxinů z potravy. Mnohokrát slýcháme, alespoň v alternativnějších kruzích, že jsou naše půda a s ní naše potraviny chudé na živiny. Ty pak musíme tělu složitě dodávat ve formě různých bylin, “superpotravin” a potravinových doplňků. Také slýcháme varování před toxiny v kosmetice, mycích prostředcích pro domácnost a lécích, před zbytky pesticidů v ovoci, hliníku v očkovacích látkách. Málokdy ale slyšíme také o tichu a hluku.
Je to zvláštní: “vědecké” názory na hluk jsou paradoxně dost jasné. Hluk škodí. A to velmi podstatně.
První studie účinků hluku na lidské zdraví - psychické i fyzické - proběhly už v sedmdesátých letech minulého století. Hybnou silou jednoho z prvních pilotních projektů byla newyorská doktorka psychologie Arline Bronzaftová. Ta při dojíždění hromadnou dopravou na univerzitu tak dlouho spekulovala o tom, jaký vliv asi musí mít hluk projíždějících vlaků na osoby, žijící u trati, že se rozhodla učinit hluk předmětem svého zkoumání.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV