Jan Čermák: Příliš levná ropa. Vadí, nebo nevadí?

08.12.2015 12:21

Po roce jako kdybychom vstoupili do stejné řeky. Je po Mikuláši, máme za sebou zasedání OPECu ve Vídni a ceny ropy se sunou dolů opět dech beroucím tempem. A přestože pro většinu vyspělých ekonomik (a to včetně Číny) je ropa dovozní artikl, tak se z toho globální akciové trhy netěší. Přitom utratíme-li méně za ropu resp. benzín a naftu, budeme se mít lépe, neboť nám zbude více peněz na pořízení dalšího zboží a služeb, což v konečném důsledku musí vést k tomu, že naše reálná životní úroveň vzroste.

Jan Čermák: Příliš levná ropa. Vadí, nebo nevadí?
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Tak triviální makroekonomická rovnice však v dnešním světě bohužel úplně neplatí. Ropa a komodity obecně se v minulosti staly významnou součástí globální ekonomiky a to nejen skrze producenty a na ně navázané obory, ale zejména prostřednictvím finančního sektoru, který tento sektor financoval. Odhaduje se, např. že těžaři a obchodníci s ropou a dalšími komoditami mají na sebe navázány dluhy okolo tří biliónů dolarů. Samozřejmě, že když pak komodity padají na sedmiletá minima (jako např. včera ropa), tak se začnou vykreslovat otazníky, zdali bude i na zaplacení výše uvedených dluhů.Dalším nepříjemným vedlejším efektem zlevnění komodit je pak vazba na úspěchy emerging markets - vysoké ceny komodit. Není žádnou náhodou, že země jako Brazílie, Rusko či JAR zažívají hospodářsky nejhorší období od Velké recese z let 2008 a 2009. Kurzy dotyčných měn prudce slábnou, přičemž na rozdíl od takového Norska či Austrálie si centrální banky postižených emerging markets nemohou dovolit takový vývoj ignorovat, neboť by domácí míra inflace prudce a trvale vzrostla. Výsledkem je tedy obrana slábnoucích měn skrze navyšování úrokových sazeb, což však dále utlumuje poptávku v těchto velkých emerging markets.

Takže sečteno a podrženo: budou-li ceny komodit hypoteticky pokračovat v sestupu, berme to pro vyspělé země včetně ČR stále jako “býčí” hospodářský signál s tím, že je třeba mít na paměti “deleveraging”, který v emerging markets takový vývoj obnáší.

Jan Čermák
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …