Jiří Leschtina: ODS na úprku před minulostí

20.01.2014 21:43

„Rozcházejte se s minulostí, ale taktně, je to přece jen vaše minulost“ radil sociolog a disident Rudolf Battěk. Jak tvrdě a bez skrupulí lze ale minulost vytěsňovat, to nám předvedla na olomouckém sjezdu Občanská demokratická strana. Zajisté, nevracet se k historickým karambolům, popírat nepohodlné skutečnosti, je svým způsobem praktické. Těžko to však přesvědčí k návratu voliče, kteří opouštěli ODS hned v několika vlnách, zklamáváni její nepoučitelností.

Jiří Leschtina: ODS na úprku před minulostí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čerstvě zvolený předseda ODS Petr Fiala

Delegáti kongresu mluvili i volili tak, jakoby problémy ODS začaly pádem vlády Petra Nečase. Do vedení strany se nedostal nikdo z minulého předsednictva. To je v pořádku. Jenže příčiny rozpadu voličského jádra strany sahají mnohem dál, než je funkční čas jejího posledního vedení. 

První pokles voličů nastal na konci devadesátých let, kdy tehdejší předseda Václav Klaus odmítl převzít zodpovědnost za černé financování strany. Podstatněji se prohloubil po uzavření opoziční smlouvy. Další odliv voličské přízně pak proběhl za vlády Mirka Topolánka, když se ukázalo, že jeho spolupracovníci a přátelé figurují v korupčních skandálech kolem obrovských zejména zbrojních zakázek. 

Až po tom přišel závěrečný pád po kongresu v roce 2010, kdy Nečasovo vedení zvolené navzdory zákulisním dohodám, nedokázalo vítězství využít ke slibované razantní proměně strany.

Bylo by tedy logické, kdyby stejný neúprosný metr jako na Miroslavu Němcovou nebo Jiřího Pospíšila, přiložili delegáti kongresu i na bývalé členy Klausova a Topolánkova předsednického týmu. Pak by ale nemohl být znovu povolán do vedení strany Jan Zahradil, který se v době opoziční smlouvy vyšvihl do pozice prvního místopředsedy. A byl jedním z těch, kdo tehdejší ODS přetvořili do podoby nenávistné, žlučovité formace s duchem a mentalitou ohrožené smečky. 

Samozřejmě, někdo namítne, že vracet se k těmhle starým příběhům může připomínat posedlost minulostí. Jenže pokud na olomouckém kongresu převažovaly názory, že ODS poslal ke dnu vrchní státní žalobce Ištván, nebo složité koaliční vládnutí s již pozapomenutými Věcmi veřejnými, pak to svědčí o tom, že spíš než duch nového začátku, ožívá v ODS starý duch ohrožení. 

„Nesmí být dobrá a špatná ODS. My všichni jsme teď ODS, my všichni máme odpovědnost za ODS,“ deklamoval v nominačním projevu Petr Fiala. Co bude, až si regionální šéfové vezmou Fialovu výzvu k srdci při sestavování kandidátek pro komunální volby? A na ně umístí i ty kandidáty, kteří si udělali ze strany prostředek k dosažení svých cílů? Vždyť přece - byl jsi v minulosti dobrý nebo špatný? Teď jsme jedna ODS.

Ano, vedení strany září až na jeden šrám novotou. Naděje, že se mu podaří oživit ODS, existuje. Zároveň trvá i nebezpečí, že se dopustí nových pomýlení, protože na úprku před minulostí, se strana nevypořádala s těmi starými.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Nevykořenitelné mýty o zločinech solárníků

11:24 Zdeněk Jemelík: Nevykořenitelné mýty o zločinech solárníků

Ústavní soud vyhověl stížnosti bývalé předsedkyně Energetického regulačního úřadu (dále jen ERÚ) Ale…