Jiří Paroubek: Ranní probuzení s generálem Šedivým

18.12.2019 17:36

Když jsem včera ráno, tak jako prakticky každý den, sledoval ČT24, která je typickým mainstreamovým médiem, tlumočícím názory pražské kavárny, u jednoho tématu jsem zpozorněl.

Jiří Paroubek: Ranní probuzení s generálem Šedivým
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Mezi hosty ČT24 jsou zváni, kromě profesionálních politiků jen lidé z úzkého okruhu, kteří mají prakticky totožné názory v rámci mainstreamu, a to zejména v oblasti zahraniční a branné politiky. Téměř všichni častí televizní hosté bez výjimky jsou více nebo méně protičínští, protiruští a nadšení atlantičtí hujeři. A tak můžeme v ČT24 v podstatě s železnou pravidelností sledovat k vojenské problematice jen názory generálského dua Šedivý - Pavel. Říkají to, co bychom si měli myslet.

Včera ráno měl bývalý náčelník generálního štábu Šedivý s redaktorem ČT rozhovor na téma vojenských základen. Toto téma by samo o sobě nebylo nějak zvlášť zajímavé, pokud by pan generál ve výslužbě zůstal jen u americké základny Incirlik v Turecku. Připomínám jen, že turecký prezident Erdogan v těchto dnech zahrozil, že by Američané za jistých okolností mohli být Turky vyzváni k vyklizení této základny, kde desítky let působí. Generál Šedivý celkem logicky sdělil, že by to v takovém případě byla velká ztráta v rámci obranné politiky Atlantické aliance, neboť na této základně, která je v podstatě na dostřel od jihu Ruska, jsou umístěny – jak známo – i jaderné zbraně.

Mnohem zajímavější ovšem byla ta pasáž rozhovoru, kdy se oba pánové věnovali možnosti umístění nové americké základny USA právě na českém území. Dokonce i Šedivý došel naštěstí k názoru, že zřízení takové základny nemá smysl a to hned z několika důvodů:

1) V tuto chvíli jsou některé základny USA umístěny již dále na východ od naší země

2) Politická elita Česka prý v těch letech, kdy se rozhodovalo o základně u nás (léta 2006 – 2008) „selhala“

A jak celkem vtipně poznamenal redaktor ČT, odpor Čechů vůči umístění vojenské základny USA, byl tehdy velmi silný. A z toho celkem logicky vyplývá, že se nikomu nechce znovu pokoušet osud. Takže základna USA podle Šedivého u nás nebude.

Nicméně, je potřeba trvale udržovat v této otázce bdělost, protože politizující vojáci mají někdy nebezpečné názory. Pokud gen. Šedivý označil iniciativu české levice v letech 2006 – 2008 za „selhání“ politiků a sdělil, že tak došlo k narušení stability státu (!), nemůžeme se divit, jakýmkoliv podivným změnám názorů vojenské kamarily v budoucnu. Šedivému by zřejmě vůbec nevadilo, že pokud bychom tu v roce 2008 s povinným jásotem umístili radarovou základnu USA (60 km od Prahy) a současně v Polsku by byla umístěna raketová základna (údajně protiraketová, abych byl přesný), Rusové by na to reagovali, jak je u nich obvyklé, neadekvátně. Namířili by na nás z Kaliningradské oblasti své rakety středního doletu s jadernými hlavicemi. A o to jsem samozřejmě vůbec nestál, protože to by ve svých důsledcích znamenalo již tehdy návrat do dob studené války a zvýšení napětí ve střední Evropě.

Jsem rád, že jsem byl jako tehdejší předseda ČSSD jedním z rozhodujících činitelů, který vzniku americké základny u nás pomohl zabránit.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…