Libuše Frantová: Žádný zlostný dědek jako Klaus a Zeman. Sledovali jsme zákulisí sněmu TOP 09

30.11.2015 9:17

ANALÝZA Je nepochybné, že Miroslav Kalousek vyhrál na víkendovém sněmu TOP 09 na celé čáře. Získal silný mandát na post předsedy, výměna za dosavadního předsedu Karla Schwarzenberga proběhla bez zaskřípání, protože ten odchází z čela strany z vlastní vůle, stal se čestným předsedou a zůstává nadále nejen poslancem, ale i největším expertem na zahraničně-politické a lidsko-právní otázky.

Libuše Frantová: Žádný zlostný dědek jako Klaus a Zeman. Sledovali jsme zákulisí sněmu TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Expředseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

 „Je nezpochybnitelnou autoritou, která chce politický zápas o svobodnou demokratickou společnost a lidsko-právní rozměr politiky svádět dál,“ prohlásil na společné tiskové konferenci po svém zvolení nový předseda o svém předchůdci, který prý bude i v budoucnu stranu zastupovat na zahraničně politických jednáních doma i v zahraničí.

Karel Schwarzenberg potvrdil, že s radostí předal post předsedy strany a doufá, že nastolí novou tradici v české politice. „Že bývalý předseda není zlostný dědek, který pronásleduje ty, kteří přišli po něm,“ sdělil s narážkou na ODS a ČSSD, které měly problém se svými bývalými předsedy – Václavem Klausem a Milošem Zemanem – po jejich odchodu z čela stran. Schwarzenberg naopak věří, že oba zakladatelé strany budou výborně spolupracovat jako dosud.

Kalouskovi se také podařilo oslovit delegáty nominačním projevem, který ocenili i přítomní novináři. Podle komentátora Pavla Nováčka z Českého rozhlasu je to dokonce projev na některých místech státnický. Proto se po zvolení Miroslava Kalouska zeptal, jak tento nový prvek dokáže sladit se svými poněkud emocionálními projevy v Poslanecké sněmovně. To je ostatně otázka, kterou si klade i mnoho Kalouskových spolustraníků.

Někteří, jak se nám podařilo zjistit, doufají, že jeho protiváhou ve sněmovně bude nadále staronový místopředseda a exministr zdravotnictví Leoš Heger, známý svým příslovečným klidem, ale i ženy ve vedení strany, kde dosavadní jedinou místopředsedkyni Helenu Langšádlovou, která obhájila svůj mandát, doplnily další dvě místopředsedkyně, Jitka Chalánková a nová krev – jednatřicetiletá Markéta Adamová, kterou na poslední chvíli nominovala pražská organizace místo Františka Laudáta. Ten se nominace vzdal, protože se zřejmě za pár dní stane předsedou poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové po Miroslavu Kalouskovi, který na tento post hodlá po zvolení předsedou strany rezignovat.

Tolik kolegů v sukních ještě Miroslav Kalousek neměl

Když někdejší předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek před pár lety - po rozchodu s lidovci zakládal novou stranu – TOP 09, politologové hodnotili jeho taktický krok spojit se s morální autoritou, bývalým blízkým spolupracovníkem prezidenta Václava Havla Karlem Schwarzenbergem. Stal se všeobecně uznávanou morální ikonou, po které – když zmizí z čela strany – může zůstat citelné vakuum. 

Podle novinářů v kuloárech se zdá, že Miroslav Kalousek se snaží tuto prázdnotu zaplnit dalším „nedostatkovým zbožím“, a to jsou ženy ve vedení stran. A tak se mu podařilo jako mezi místopředsedkyně prosadit rovnou tři. Jak bylo připomínáno, i když byl členem vedení KDU-ČSL i TOP 09 řadu let, ještě nikdy neměl tolik politických kolegů v sukních. To bude pro něj určitě nová zkušenost.

Čas ukáže, jestli ženy ve vedení strany znamenají tu změnu, která má podle Kalouska nastat u Topky v prosazování změn v sociální oblasti a jestli to skutečně povede ke změně image TOP 09, která byla v minulosti označována často za asociální, protože nedostatečně vysvětlovala kroky, které přijímala v době, kdy byla u moci.

Rozsáhlé pravomoci nový předseda svému nástupci nenechal

Je prý náhoda, že předseda i všichni místopředsedové jsou poslanci, ale nepochybně to znamená, že Miroslav Kalousek bude moci uplatnit svůj vliv ve vedení strany přímo. Ostatně pravomoci, které měl jako první místopředseda strany, po jeho přechodu do čela přešly s ním. Strana změnu stanov vysvětlila tím, že Karel Schwarzenberg se jako předseda nechtěl zabývat administrativou, proto ve stanovách měl řadu kompetencí právě první místopředseda, kterým byl Miroslav Kalousek. I když na svůj bývalý post statutárního zástupce Kalousek podpořil Marka Ženíška, který byl jediným kandidátem, rozsáhlé pravomoci, například i v personální oblasti, jaké měl on sám, mu nenechal.

Sjezd podle novinářů ukázal, že na rozdíl od jiných stran je TOP O9 soudržnou stranou, kde proti sobě nestojí žádná křídla jako kdysi v KDU-ČSL či ODS, nebo od odchodu Miloše Zemana z čela strany v ČSSD. Potvrdila to většinou bezproblémová, byť tajná hlasování při volbách do orgánů strany. I když i TOP 09 čelí budoucímu rozkolu s partnerem, který byl ještě donedávna nedílnou součástí politického uskupení TOP 09 a Starostové.

Rozmíšky mezi TOPkou a Starosty a nezávislými, které občas vyplují na povrch, jako například spor o značku „starostové“, může později vyústit v dramatičtější rozchod. Karel Schwarzenberg by ho nepochybně zvládl, protože prohlásil, že Starostové a nezávislí mají své zájmy a že jim nebude vyčítat, když hledají vlastní cestu.

Nový šéf se bude muset nadhledu, toleranci a noblese ještě chvíli učit. Vzhledem k tomu, co všechno už v politice přežil, není vyloučeno, že alespoň občas svoji výbušnost udrží v přijatelných mezích, aniž by to bylo na úkor jeho břitkého humoru a sarkasmu. Protože, jak řekl ve svém nominačním projevu jeho protipól Leoš Heger, TOP 09 musí budovat ve straně i profesionalitu a slušnost, protože hrubost a osočování odrazuje veřejnost od důvěry v účelnost politikova jednání. Nelze tedy než souhlasit s exministrem zdravotnictví, že to je jedním z klíčů, jak je možné pro TOP 09 získat vyšší popularitu mezi slušnými voliči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…