Lída Rakušanová: Amazon v ČR. Je o co stát?

18.02.2014 9:09

Prezident Miloš Zeman měl jasno hned: Odmítnout firmu Amazon byla od města Brna „pitomost“. Jak se vzápětí ukázalo, „pitomost“ není definitivní: Obě strany mají evidentně zájem o další jednání.

Lída Rakušanová: Amazon v ČR. Je o co stát?
Foto: Amazon
Popisek: Amazon

Takže lze předpokládat, že kvůli neexistujícímu sjezdu z dálnice D1, bez něhož by 20.000 obyvatel příslušné městské části muselo při předpokládaném zvýšení provozu o 140 náklaďáků a dva tisíce osobních aut denně snášet značné dopravní zatížení, vyhlídka na 1500 pracovních míst v plánované brněnské hale internetového obchodu Amazon nejspíš neztroskotá.  

Lze jenom doufat, že se tak nestane proto, že by město kapitulovalo. Pro budoucí vývoj vztahů mezi globálně nesilnějším internetovým obchodem a Českou republikou by to bylo velmi špatné znamení. Zkušenosti z Německa, kde má Amazon toho času osm obřích zásilkových center, ukazují totiž zřetelně, že tato firma zkouší dost nemilosrdně, kam až může ve svých požadavcích zajít. A že reaguje až na silný protitlak.  

Poté, co loňská reportáž německé veřejnoprávní televize ARD odhalila podmínky, za kterých pracovali před Vánoci najatí zahraniční brigádníci v jednom z tamních center, začalo vycházet najevo, že ani situace stálých zaměstnanců není rozhodně záviděníhodná. Že mají po směně, sestávající se z kompletování objednávek různých druhů zboží, denně v nohou až 15 kilometrů, na to si zvykli. Mají porozumění i pro to, že rozlehlé sklady hlídají videokamery a že zaměstnanci musejí procházet bezpečnostními rámy, aby se zamezilo krádežím.  

Na co si ale zvyknout nemohou, jsou permanentní kontroly a psychický tlak. Podle svědectví zaměstnanců počítač neustále registruje, jak rychle je kdo schopen objednávku sestavit, jak často sáhne po špatném druhu zboží a kdy není „aktivní“, byť by šel třeba na toaletu. Nadřízení pracovní výkony zaměstnanců pravidelně hodnotí formou přísných pohovorů. Podle zkušeností z německých center Amazonu dochází ke zlepšování pracovních a platebních podmínek teprve, když si to zaměstnanci a odbory tvrdě vybojují.  

A boj je to permanentní. Jakými prostředky je veden, zakusili i zástupci města Brna: První odpovědí na jejich podmínky ze strany Amazonu bylo, že si firma tedy bude hledat stanoviště jinde. Například na Slovensku.  

Zda by to byla taková tragédie, jak to staví česká vláda, je otázka: V ČR je toho času na 600.000 lidí bez práce. Amazon hodlá ve dvou centrech v ČR zaměstnat celkem 3.000 pracovníků. Před Vánoci potřebuje nárazově tisícovky dalších lidí, které jsou ovšem schopny dodávat hlavně firmy s námezdními pracovními silami, rekrutovanými hlavně ze zahraničí. A v neposlední řada platí Amazon v zemích, kde má zásilková centra, na daních jen zlomek svého strmě rostoucího obratu

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…