Milan Frydrych: Okénko trhu

11.07.2018 7:33

Německý ZEW index za červenec nepříjemně překvapil trh poklesem na -24,7 bodů, nejnižší hodnotu od roku 2012. Eskalující konflikt USA se zbytkem světa snižuje důvěru investorů ohledně budoucího vývoje. Jedná se o pátý pokles v tomto roce.

Milan Frydrych: Okénko trhu
Foto: www.pujcka.co
Popisek: peníze, ilustrační foto

Zhoršení výhledu přichází po dobrých výsledcích měsíčních statistik jako např. tovární objednávky či průmyslová výroba, které zaznamenaly zlepšení. Nicméně zhoršující se mezinárodní obchodní situace výrazně převážila tyto optimistické zprávy. Minulý týden vstoupilo v platnost nařízení americké administrativy ohledně cel na zboží z Číny ve výši 34 mld. dolarů, která okamžitě zásah vrátila. Tým RBI odhaduje zpomalení ekonomického růstu Německa pro tento rok na 2,2 % z loňských 2,5 %.

Stejný odhad má i Mezinárodní měnový fond z minulého týdne. Ten vidí jako největší rizika pro zpomalení právě protekcionistické tendence a geopolitickou nejistotu. Podobně situaci vidí i M. Draghi, který minulý týden sdělil, že hrozba výrazného zpomalení růstu nepřijde z eurozóny.

Současné obchodní rozepře nejvíce ohrožují právě německé automobilky, jejichž vývoz aut tvoří 80 % celého vývozu aut Evropské unie. Zvýšení amerických cel na export aut Evropské unie by tak ve velké míře zasáhlo Německo, ale zprostředkovaně také další státy v dodavatelském řetězci včetně ČR. I v případě dohody mezi Evropskou unií a USA by němečtí výrobci aut nebyly úplně za vodou. Většina z nich totiž vyrábí automobily přímo ve Spojených státech a vyváží je do Číny. Vztahy mezi americkou administrativou a říši středu se stále zhoršují. Z makroekonomického pohledu by další zintenzivnění obchodních válek významně zasáhlo nejen USA, ale hlavně země Evropské unie. Tým RBI se domnívá, že se jedná o strategii americké administrativy, aby si vymohla lepší obchodní podmínky, a tudíž neočekává eskalaci konfliktu do extrému.

Eurostat zveřejnil čtvrtletní statistiku růstu cen nemovitostí za první čtvrtletí. Růst cen nemovitostí v ČR zpomalil meziročně na 7,7 %. V kontextu dvouciferného růstu čtyři čtvrtletí v řadě tak dnešní čísla naznačují překonání vrcholu a lze očekávat další zpomalování. Česká republika se i druhé čtvrtletí neobjevila v mezinárodním srovnání na vrcholu žebříčku v rámci zemí EU. Za zpomalením ale stojí spíše nasycená poptávka, finanční nedostupnost vlastnického bydlení, opatření ČNB regulující hypoteční trh a vysoká srovnávací základna z předchozích let. Problémy na straně nabídky nejsou ani zdaleka vyřešeny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …