Milan Vidlák: Stojíme na prahu velké války? Anebo už v ní dávno jsme?

25.11.2015 11:50

Sestřelení ruského stíhacího bombardéru Su-24 nad syrsko-tureckou hranicí je bodnutím do zad Ruska, za nímž stojí přisluhovači teroristů, prohlásil ruský prezident a dodal, že bude mít úterní incident vážné následky ve vztazích Ruska s Tureckem. Stojíme na prahu války?

Milan Vidlák: Stojíme na prahu velké války? Anebo už v ní dávno jsme?
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

„Dnešní ztráta je spojena s bodnutím do našich zad, za nímž stojí komplici teroristů. To, co se dnes stalo, nemohu charakterizovat jinak,“ řekl včera ruský prezident, který zároveň zdůraznil, že ruský stroj, jenž byl dnes sestřelen nad syrsko-tureckou hranicí, Turecko nijak neohrožoval. „Je to každopádně tak, že naši piloti ani náš stroj nepředstavovali ohrožení pro Tureckou republiku. O tom nemůže být pochyb. Účastnili se operace proti Islámskému státu,“ řekl podle světových agentur Putin během jednání s jordánským králem Abdulláhem II.

„Rozumím tomu, že má každá země své regionální zájmy, a vždycky jsme to respektovali, ale nikdy nebudeme tolerovat zločiny jako ten dnešní. Doufám, že mezinárodní komunita najde sílu, aby čelila tomuto společnému nepříteli – terorismu,“ dodal ruský prezident, který rovněž tvrdí, že nechápe, proč by něco takového Turci dělali, neboť se k Turecku Rusko chovalo nejen jako k sousedovi, ale i jako ke spřátelené zemi. „Takže nevím, kdo to potřeboval, my jsme to nebyli.“

Ruský prezident sice diplomaticky jen naznačoval, ale nabízí se hned několik indicií, kdo to potřeboval. Turecko, které se hájí tím, že ruské letadlo narušilo turecký vzdušný prostor, totiž ihned vyzvalo Severoatlantickou alianci, které je samo členem, aby se incidentem zabývala Severoatlantická rada, tedy nejvyšší orgán NATO. A jak víme, NATO je plně pod vlivem Spojených států amerických, které mají největší vojenskou sílu a ostatní členské státy včetně Francie nebo Británie jim dělají odjakživa sparringpartnery a de facto jen plní jejich vojenské plány. Může toto být i případ sestřelení ruského letadla, nebo je to opravdu z tureckých hlav, které mají v regionu Blízkého východu rovněž své zájmy a třeba v Sýrii podporují teroristické skupiny bojující proti Bašáru Asadovi?

Další důležitá otázka zní: Troufli by si Turci sami od sebe na Rusy, kteří je, jak řekl Putin, považovali za spřátelenou zemi? Jejich svolání schůzky NATO leccos naznačuje. I na toto ve své reakci ruský prezident zjevně narážel, když řekl, že „rozhodnutí Turecka svolat po incidentu jednání NATO budí dojem, jako by se Ankara snažila přimět Alianci, aby sloužila teroristům“ a „zdá se, jako bychom letoun sestřelili my, a ne naopak“. A mnohoznačně dodal: „Nemám tušení, komu bylo to, se dnes stalo, ku prospěchu. Nám ale rozhodně ne.“ Opravdu nemá tušení, nebo se jen nechce nechat vyprovokovat?

Ať už se na to totiž podíváme z jakéhokoli rozumného úhlu, je něco docela jiného, pokud se NATO v čele s Američany nechce zapojit po bok Ruska do boje proti Islámskému státu a jiným teroristickým skupinám a naopak je podporuje (Francie se připojila až po teroru v Paříži, analýzu situace najdete zde), a pokud členský stát NATO sestřelí úmyslně letadlo státu, který se jako de facto jediný teroristy snaží eliminovat. Nezbývá proto než doufat, že Rusko udrží nervy na uzdě, jeho reakce bude uměřená a nenechá se strhnout k odvetě, která by rozpoutala ještě větší melu. Jinak by se totiž mohlo rychle stát, že ze „zástupné“ světové války, která se odehrávala nejprve na Ukrajině a nyní zuří v Sýrii, se rychle stane globální.

Zvlášť když je pravděpodobné, že teroristické skupiny podporované Západem oba piloty, kteří se ze stíhaček katapultovali, zastřelily ještě před dopadem na zem. Turecká vláda sice v rozporu s tvrzením teroristů později oznámila, že oba piloti pád přežili a že pracuje na jejich záchraně… Ano, ta stejná vláda, která podporuje teroristy a nařídila sestřelení letadla, teď říká, že se piloty snaží zachránit (videa hovoří poněkud jinak, i když není možné jejich zdroje a autenticitu ověřit). Navíc když ruská armáda do pátrání po pilotech nasadila vrtulníky, jeden z nich syrští povstalci, jak se hrdlořezům podporovaným Tureckem, USA a dalším říká v médiích, údajně zasáhli protitankovou střelou. Ve středu sice ruský velvyslanec v Paříži prohlásil, že jeden pilot by měl být snad naživu, ale to na věci nic moc nemění. Tohle je samozřejmě válka. Nikoli však proti terorismu, ale proti Rusku. Otázka je, jak se od Majdanu stále ostřeji okopávaná země zachová.

A co na to naše slavná mainstreamová média? Byl to obzvláště smutný pohled v úterý večer na obrazovku České televize. Tedy ne že by normálně nebyl, ale tentokrát to jaksi všechno přesáhlo myslitelné i nemyslitelné hranice. Zcela vážně se zde debatovalo o tom, že Turci Rusy varovali desetkrát během 5 minut, přičemž turecké území, kde mohl ruský letoun proletět, má jen pár kilometrů, což je při nadzvukové rychlosti otázka několika vteřin.

Také zde známé firmy plácaly celý večer o tom, že sestřelení ruského letadla je jen další z řady ruských propagandistických akcí, stejně jako sestřelení letadla plného ruských turistů nad Sinají. Takže když v Americe spadnou po zásahu dvou letadel tři mrakodrapy, aby mohli Američani 15 let v kuse devastovat Blízký východ, je to válka proti „terorismu“. A když NATO sestřelí letadlo jediného státu, který proti tomuto „made in USA“ terorismu bojuje, je to proruská propaganda. Rus je totiž tak rafinovaný, že chce zřejmě válku, a tak přinutil Turky, aby ho sestřelili nad syrským územím, protože během těch pár vteřin, které možná strávili piloti nad Tureckem, se to nedalo stihnout. Škoda že blbost a úmyslně lhaní nejsou trestné.

Žijeme ve světě, kde je zkrátka všechno naopak. Orwell by se divil. My už se ale nemůžeme divit ničemu. Jen tiše plakat. A modlit se.

Milan Vidlák

Autor je vydavatel a šéfredaktor časopisu Šifra. Zkušený český novinář pracoval dlouhá léta v Lidových novinách a Mladé frontě, kde se specializoval na investigativní a sociální témata. Poté se začal věnovat zahraničněpolitickým tématům, jako je fungování světového finančního systému, zkoumání událostí 11. září, o kterých napsal celý seriál. Spoluzakládal časopis AC 24 Vědomí, který vedl jako šéfredaktor, a nyní vytvořil vlastní časopis Šifra - pro ty, kteří čtou i mezi řádky. www.casopis-sifra.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…