Mirko Raduševič: Skandál kolem ukrajinských raketových motorů pokračuje

16.08.2017 19:33

Poté, co se objevil článek v New York Times ohledně možnosti dodávky ukrajinských raketových motorů (komponenty pro mezikontinentální balistické střely), objevují se další spekulace, a to na všech frontách. Podle posledních zpráv na dodávce participovaly jak Ukrajina, tak údajně i Rusko.

Mirko Raduševič: Skandál kolem ukrajinských raketových motorů pokračuje
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: psací stroj

Jedna zpráva z Ukrajiny se všem vymyká a mluví o tom, že celý článek v New York Times je pouhou provokací Kremlu a pochází z mozku ruských politických stratégů.
S touto verzí přichází zástupce ředitele odboru mezinárodních vztahů ukrajinského Centra pro armádu, konverzi a odzbrojení Michail Samus. „Jedná se o manipulaci proti Ukrajině a není zde jediný důkaz – fakt, jak by se mohly tyto motory dostat do Severní Koreje. To zůstává záhadou,“ uvádí expert na serveru Gazeta.ua.

Obviňuje novináře Williama Broada a Davida Sangera z neschopnosti a nevyhledání faktů, což způsobilo, že přišli se zprávou, jak jsou ukrajinské výrobní závody raket na tom špatně a že obchod měl proběhnout na černém trhu. Podle něj je to naopak a je to Rusko, které má nekontrolovaně palec na veškerých technologiích v Severní Koreji. „Rusko to dělá celá desetiletí a je zcela nemožné je kontrolovat, neboť sdílí společnou hranici s KLDR,“ píše v článku Michail Samus a dodává, že se Rusko snaží skrýt své transakce s KLDR, které provádělo před dvěma lety. Jediným cílem novinové zprávy je zhoršit vztahy mezi Ukrajinou a Spojenými státy… a právě tento článek klade velký otazník nad budoucností vztahů USA a Ukrajiny.“ Podle experta je to vše stejný nesmysl, jako byla zpráva v roce 2002 o prodeji ukrajinského radarového systému Kolčuga do Iráku.

V souladu s expertem Samusem promluvil včera před novináři ukrajinský premiér Vladimir Grojsman, který uvedl, že jde o ruskou provokaci: „Je to provokace a plně stojím za prohlášením tajemníka bezpečnostní a obranné rady státu Oleksandra Turčynova, že taková akce by pro nás nebyla smysluplná.“

USA dnes přispěchaly ústy své mluvčí Heather Nauertové s uklidňujícím prohlášením pro Ukrajinu: „Naší povinností je uvést, že Ukrajina má dobrou pověst v oblasti nešíření zbraní hromadného ničení a zejména, pokud se jedná o Severní Koreu. Již v minulosti Ukrajina zabránila dodávkám závažného materiálu do zemí, o kterých máme pochybnosti. S Ukrajinou máme dobré a pevné vztahy," řekla mluvčí amerického ministerstva zahraničí.

Autor informace si stojí za svým názorem

Hlavním zdrojem informace o ukrajinské dodávce se pro novináře Williama Broada a Davida Sangera stala studie „The secret to North Korea’s ICBM success“, jejímž autorem je expert londýnského Institutu mezinárodních studií IISS Michael Elleman. Expert byl včera vyzván k rozhovoru pro ukrajinskou sekci rozhlasové stanice Hlas Ameriky a stojí si za svým zjištěním a názorem.

„V souladu se dvěma zdroji, se kterými jsem mluvil, vyplynulo, že modifikace, které se objevily v KLDR, se naprosto shodují s těmi ukrajinskými. Neznamená to, že by podnik Južmaš (????? ?????????????????? ?????) tyto změny provedl. To mohl provést kdokoli jiný. Stejně tak výrobek mohl být vytvořen ve stejnou dobu nebo se jedná o to, že produkt byl vyroben již dříve a někdo ho potají exportoval za hranice Ruska nebo Ukrajiny. Existuje stále řada nejistot, ale jsem toho názoru, že dodávka pochází buď z Ruska, nebo Ukrajiny,“ popisoval možnosti v rozhovoru Michael Elleman.

Dále uvedl: „Na základě toho, co vím, spousta věcí zůstává stále utajená, mohu jen konstatovat, že nejpravděpodobnější je, že tato technologie byla dodána z Ukrajiny a nikoli z Ruska. Když někdo přijde s dalšími důkazy, lehce se může stát, že moje hypotéza se nevyplní.“ Přitom Elleman připouští, že úřady – vláda nejsou účastníky této hry. Expert dále poukazuje na velice špatnou ekonomickou situaci ukrajinského podniku (byl zavřen 2. 3. 2015), z čehož vyplývá nespokojenost jeho zaměstnanců a zde Elleman spekuluje o tom, že „existovalo nekonečně mnoho možností, kdo všechno o přítomnosti technologických prvků v ukrajinském podniku věděl.“ Odkud se motory najednou vzaly v KLDR, ani autor studie na sto procent nemůže uvést, ale existuje jeho podezření, které zopakoval, že se nejspíše jedná o dodávku z Ukrajiny.
Původní článek „North Korea’s Missile Success Is Linked to Ukrainian Plant, Investigators Say“ v New York Times uvedl, že úspěšná zkouška mezikontinentální balistické střely Severní Koreje mohla být provedená jen díky výkonným raketovým motorům zakoupeným na černém trhu. Je pravděpodobné, že pochází z Ukrajiny.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.