Pacient, který čeká na operaci kyčle a dělají se mu otlaky

10.02.2014 9:50

Zatížení našeho zdravotního systému se stává neúnosné. Proč tomu asi tak je? Ptá se pacient, který do problematiky samozřejmě nevidí, v podstatě ho nezajímá a na její neblahé dopady narazí ve chvíli, kdy mu v jeho nemocnici řeknou, že kyčelní kloub mu sice vymění, ale musí se zapsat do pořadníku, operace by se mohla uskutečnit zhruba do půl roku, zatím ať v klidu leží, moc to nenamáhá a kdyby náhodou z toho dostal otlaky, nebo začal přibývat na váze, ať se neděsí, to že se prý vyřeší až po úspěšné operaci.

Pacient, který čeká na operaci kyčle a dělají se mu otlaky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Váha s léky

Pacient je starší a hodně pamatuje. Pamatuje na pořadníky na operace za reálného socialismu, pamatuje na porevoluční proklamace těch chytřejších než je on, jak nedůstojný byl tehdejší zdravotní systém a jak volný trh situaci vyřeší ke spokojenosti pacientů. Vyřešil. Karel Marx tvrdil, že vývoj jde po spirále. Za určité časové období se zdánlivě nacházíme na tomtéž místě, avšak o úroveň výš. To je dialektika. Ovšem tento teoretik sociální rovnosti není jejím zakladatelem. Dialektiku vývoje vyjádřil už Herakleitos svým známým výrokem. Dvakrát nevstoupíš do téže řeky. I když na tomtéž místě. Dodávám. Z pohledu nešťastného pacienta jsme však spirálu ponížili na obyčejný kruh. Jsme po dvaceti letech na tomtéž místě. Ovšem pouze zdánlivě.

Volný trh ve zdravotnictví zapomněl vytvořit dokonalý legislativní rámec, pravidla, mantinely, ve kterých by se mohl pohybovat. To není nic nového. To je stará bolest naší ekonomiky posledních dvaceti let. Ve zdravotnictví je tento přístup ovšem obzvláště obludný. Jde totiž o zdraví lidí. Tedy po pravdě řečeno, přestává jít o zdraví lidí a Hypokratovu přísahu stále více překrývá obyčejný kšeft. Na ty operace totiž nejsou peníze. Nejsou? Máme dost kvalifikovaných lékařů, které je mohou provádět, máme vysokou úroveň zdravotní péče, která dává záruku přijatelné kvality, máme technické zázemí, dostatek technických přístrojů…akorát…nemáme peníze. Peníze se ztrácejí v neujasněných pravidlech volného trhu ve zdravotnictví, neboť do této soutěže volného trhu se zapojili jedinci a systémy, které tento zdroj financí vysávají a neodvádějí za to dostatečnou protihodnotu, kterou by pacient pocítil zvýšeným komfortem poskytované péče. Jak mizí miliardy z nemocnic? 250 miliard platí zdravotní pojišťovny ročně nemocnicím za léčbu. Nemocnice však podle posledních kontrol NKÚ našly způsob, jak veřejné peníze určené pro léčbu pacientů použít na cokoli jiného, popřípadě jejich část zpronevěřit managementem prostřednictvím zmanipulovaných a předražených veřejných zakázek. A pacient stále čeká na svou operaci kyčle a vytvářejí se mu otlaky. Další miliardy ze zdravotních pojišťoven jdou ambulantním lékařům. I mezi nimi se najdou zastánci volného trhu, kteří pojišťovnám účtují výkony, které nebyly nikdy uskutečněny. U jednotlivců to mohou být desetitisíce, statisíce a někdy i miliony. Měly by si tedy zdravotní pojišťovny zřídit jakousi zdravotní policii, tak jako ministerstvo financí uvažuje o policii finanční? Kdo jí bude platit a v jakém právním rámci se bude pohybovat? Bude umět vůbec dokázat zpronevěru? Všichni o všem vědí, ale nikdo s ničím nemůže nic dělat. A do toho předražené léky od distributorů, závislost některých lékařů na těchto firmách. A taky třeba IZIP, který stál VZP miliardu a není k ničemu. Krátce řečeno, do volného trhu se zapojili podvodníci, kteří jsou díky stále nedokonalé, možná záměrně nedokonalé legislativě těmi, kteří za vlastní zisk, drahá auta, vily v okolí velkých měst a drahé dovolené zašlápli Hypokratovu přísahu hluboko pod vysoký kramflek svých luxusních bot. A náš pacient čeká a dělají se mu otlaky…

Z posledního průzkumu veřejného mínění vyplývá, že 95 procent Čechů sdílí názor, že žijí ve zkorumpovaném státě. Bohužel ani výsledky některých dalších států našeho evropského prostoru nejsou příliš povzbudivé a tak stále platí argument „podívejte se jinde, tam to není jiné, budování demokracie sebou přináší situace, které nejsou zrovna optimální“. Dá se to spláchnout jakousi obecnou civilizační deziluzí, která je zakotvena na ekonomickém povědomí co největšího zisku, který je jediným měřítkem úspěchu. Ovšem je potřeba dodat, že ne u všech. Tuto deziluzi vytvářejí lidé a systémy, kteří celý tento tanker řídí. Je ovšem otázkou, zdali pouhá výměna kapitána a kormidelníka za ty, kteří mají jiný žebříček hodnot, by byla řešením. A tak naše situace ve zdravotnictví čeká ne na jednoho mesiáše, ale na změnu komplexního přístupu ke svěřeným prostředkům. Na opravdovou legislativní a systémovou tvrdou práci. Na novou vizi. Na víru, která jí bude vytvářet. I těm, kteří neoprávněně sají prostředky z našeho zdravotního systému může jediná rakovinná buňka posunout náhled na podstatu Hypokratovy přísahy. Šťastný potom ten, který čeká na operaci kyčle, a dělají se mu otlaky…

 

Jaroslav Michal

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

12:17 Ivo Strejček: 20 let členství ČR v EU - pozitiva se hledají těžko

Dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie je významným výročím v historii naší země a za…