Petr Báča: OPEC se nedohodl na nové produkční kvótě, čeká se na návrat íránské ropy

07.12.2015 10:21

Páteční zasedání OPECu dle očekávání dohodu na omezení produkce nepřineslo. Jeden zajímavý prvek se nicméně objevil.

Petr Báča: OPEC se nedohodl na nové produkční kvótě, čeká se na návrat íránské ropy
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

“Kartel” z oficiálního prohlášení vypustil komentář týkající se oficiální produkční kvóty. Údajně proto, že nesmělé zmínky o navýšení kvóty na 31,5 miliónů barelů denně (tedy cca na faktickou úroveň produkce kartelu), které se objevily kolem oběda, poslaly cenu ropy okamžitě dolů. Konečné stanovisko tedy zní, že OPEC s oznámením produkční kvóty vyčká do příštího zasedání (2. června 2016), kdy bude jasnější, kolik dodatečné ropy na trh dodá Írán v souvislosti se zrušením západních sankcí.

Jak si tedy výstupy z pátečního jednání přebrat? Žádné převratné novinky podle nás nezazněly a tak i nadále minimálně pro následující rok se žádným udržitelným cenovým nárůstem ceny ropy nepočítáme. Schopnost amerických producentů pružně reagovat na výkyvy cen ropy omezuje prostor pro její výraznější zvýšení. K dostatku ropy navíc zhruba od druhého čtvrtletí příštího roku (možná již od druhé poloviny čtvrtletí prvního) patrně přispěje i rostoucí produkce v Íránu, který se již několik měsíců chystá k návratu na trh. Zde je třeba mít na paměti, že náklady na produkci na Blízkém východě jsou patrně nejnižší na světě, což znamená, že Íránu se návrat na trh vyplatí v podstatě za jakoukoliv cenu. Kromě Íránu (cca +500 tis. barelů denně v první fázi) zůstává velkou neznámou zejména další vývoj v Číně, na jejíž vrub padá 40 % z růstu spotřeby ropy mezi roky 2009-2014.

I když náš výhled na příští rok předpokládá prakticky stagnaci průměrné ceny ropy, tak i nadále očekáváme její vysokou volatilitu. Hledání alespoň střednědobé rovnováhy by na trhu s ropou mělo být doprovázeno právě výrazným kolísáním její ceny. Toho jsme konec konců svědky i v letošním roce. Riziko krátkodobého prudkého růstu ceny, podobného jako například na konci srpna, v poslední době roste. Alespoň to naznačuje kumulace krátkých spekulativních pozic ve futures na Brent a WTI.

Petr Báča
Analytik ČSOB

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…