Petr Bouška: Protikuřácký zákon vzbuzuje emoce. Aktivisté bojují za ministerstvo zdravotnictví

07.12.2015 18:18

Boj o protikuřácký zákon vstoupí zítra do dalšího kola. Po půl roce od vlády by jej měla začít projednávat v prvním čtení Poslanecká sněmovna. Alespoň tak to zatím vypadá. Stát se může ještě ledacos.

Petr Bouška: Protikuřácký zákon vzbuzuje emoce. Aktivisté bojují za ministerstvo zdravotnictví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Šéf komunistů a místopředseda sněmovny Vojtěch Filip to také tak jednoznačně nevidí, když včera ve zpravodajství ČT prohlásil, že když se to zítra se zařazením protikuřáckého zákona nepovede, přijde na řadu začátkem příštího roku.  

Vládní návrh zákona, který má zakázat kouření ve všech hospodách, restauracích, barech, kavárnách i čajovnách, a to i elektronických cigaret. Zmenšit se má i počet míst, kde by se měly cigarety prodávat. Pokud návrh projde, cigarety si už nebude možné zakoupit v nemocnicích, kamenných prodejnách s jiným sortimentem než potravinářským, ani ve stáncích s jinou než pevnou konstrukcí. Prodávat se nebudou smět ve vlacích a ostatních dopravních prostředcích s výjimkou letadel.

Návrh zákona se týká i prodejních automatů zaměřených na cigarety, jichž je v Česku kolem osmi tisíc. V nich bude prodej tabákových výrobků i elektronických cigaret zakázán, pokud prodejce nezajistí ověření věku kupujícího…

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček je sice odhodlán svůj zákon při diskuzi v parlamentu chránit, co to dá, ale jen těžko se mu to podaří. Veřejnost se průběžně již půl roku dozvídá, co chtějí poslanci v návrhu zákona změnit, co se jim nelíbí a co určitě při hlasování neprojde. Stále častěji se mluví o tom, zda vůbec nový zákon potřebujeme. Proč se spíše nesoustředit na dodržování stávajících protikuřáckých norem.

Rozsáhlost a přísnost Němečkova návrhu protikuřáckého zákona probudily k činnosti i četné aktivistické skupiny, které z České republiky dělají poslední kuřáckou zemi Evropy, jakýsi popelník Evropy. Pravda je ale jiná a pro aktivisty dost nepříjemná. U nás totiž panuje v souvislosti se zákazem kouření zhruba stejná situace jako v Rakousku a na Slovensku, většině spolkových zemí Německa a některých kantonech Švýcarska. Některé místnosti jsou pro nekuřáky a jiné pro kuřáky.

Zmanipulovaná argumentace, jak je na tom Česko špatně s prosazováním zákazu kouření a proč musíme mít přísnější protikuřácké zákony pomáhají sice krátkodobě ministerstvu zdravotnictví, ve skutečnosti se zapomíná na ty klíčové argumenty proti kouření a jeho škodlivosti. Pokud zákon neprojde, a nebo bude výrazně změněn, nebude to vítězství jakési temné tabákové lobby, kterou tak rádi aktivisté připomínají, ale právě jejich velkou porážkou.   

Ve Sněmovně lze k vládní předloze očekávat bouřlivou debatu. I kdyby ale šlo vše hladce, nenabude účinnosti dříve než v druhé polovině příštího roku, spíše až na začátku roku 2017. Tedy o rok později, než ministerstvo zdravotnictví původně počítalo.

Už teď ale nabude účinnosti novela zákona o spotřebních daních na tabákové výrobky, která cigarety v příštím roce zdraží minimálně o čtyři koruny.

Od 20. května 2016 pak má být i v ČR uplatněna tabáková směrnice EU, podle níž musí být nejméně 65 procent plochy krabičky cigaret pokryto realistickým ošklivým obrázkem, dokumentujícím škodlivost kouření. Přípravu novely, která má směrnici EU zapracovat do české legislativy, má na starosti ministerstvo zemědělství. Kdy se ale dostane do parlamentu, se zatím neví. Nervózní jsou z toho i výrobci cigaret, kteří se na to nestačí připravit.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček odpovídá na všechny výtky stále stejně. Podstatnější je podle něj celospolečenský zájem, posílit ochranu nekuřáků před účinky tabákového kouře a rozšiřovat nekuřácké prostředí.

Trochu jinak to vidí lidé provozující a nebo vlastnící restaurace, kteří před pár roky investovali do oddělení kuřáckých a nekuřáckých prostor a jichž se případný absolutní zákaz kouření přímo týká.

„Lidé nakoupí bečky a zapálí si v garáži,“ řekl například pro Brněnský deník majitel hospody v moravské obci Nesvačilka  Michal Vahala. „Kouření tu bylo povolené odjakživa, už 120 let. Teď bych musel vyhánět štamgasty ven,“ říká.

Přivítal by případnou výjimku v zákoně pro malé obce, protože Nesvačilka má jen  320 obyvatel.

„Bude to možná takový pověstný poslední hřebíček do rakve. Lidé už teď chodí čím dál méně. Až pětaosmdesát procent našich hostů jsou kuřáci. Když se budou muset zvednout od stolu a jít na cigaretu ven, do hospody už je nic nepotáhne. Přesunou se spíš do sklepů a garáží, kde je nikdo v kuřácké vášni nebude omezovat. Koupit si bečku a výčep dnes už moc peněz nestojí, lahvové pivo je většinou taky mnohem levnější než to čepované,“ dodává Michal Vahala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …