Petr Hartman: Zeman, Karlovarský kraj a nová vláda

15.01.2014 10:16

Prezident republiky musí zrušit návštěvu Karlovarského kraje, protože chce mít čas na povolební vyjednávání. Tato omluva zazněla z Hradu. Nepadla však na konci minulého týdne, ale už v říjnu loňského roku.

Petr Hartman: Zeman, Karlovarský kraj a nová vláda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Tehdy hlava státu změnila svůj program, protože chtěla mít prostor na setkávání s politiky po předčasných volbách. Nakonec se ukázalo, že prezident ho využil spíš k tomu, aby přispěl k vnitrostranické krizi sociální demokracie. Povolební vyjednávání se zdrželo zhruba o dva týdny, než se ČSSD vzpamatovala ze schůzky Miloše Zemana s částí vedení této strany, ovšem za zády předsedy Bohuslava Sobotky.  

V době, kdy je koaliční vláda hotova a kdy se čeká na to, až se prezident ujme svých ústavních povinností, hlava státu na západ Čech odcestovala. Na takovýchto výjezdech po různých částech republiky není nic mimořádného. Stejně se chovali i Zemanovi předchůdci. Politici včetně prezidenta by neměli ztrácet kontakt s realitou. Byť vzhledem k dopředu připravenému programu bývá částečně zkreslena.  

Zemanův problém spočívá v načasování jednotlivých cest. Na podzim loňského roku byly pojaty spíše jako součást předvolební agitace pro Stranu práv občanů Zemanovce. Nyní se zase dostává do rozporu s míněním většiny obyvatel. Alespoň podle průzkumů veřejného mínění očekává od prezidenta více než polovina dotázaných, co nejrychlejší jmenování nové vlády.  

Prvním krokem k němu bude jmenování premiéra. Miloši Zemanovi nic nebránilo v tom, aby to učinil bezprostředně po podpisu koaliční smlouvy. Také kvůli návštěvě Karlovarského kraje byl tento akt odsunut na pátek 17. ledna. Nedošlo tím pouze k oddálení momentu, kdy bude mít Česká republika nového premiéra, ale také k prodloužení doby, po kterou se Miloš Zeman hodlá osobně setkat s kandidáty na ministry. To vše udržuje déle u moci Rusnokův kabinet, který nezískal ve sněmovně důvěru a byl vytvořen bez ohledu na výsledek sněmovních voleb z roku 2010.  

Právě tato skutečnost přiživuje spekulace o tom, co může být hlavní motivací k prodlužování fungování současné vlády? Až po nástupu nové se ukáže, zda jedním z pádných důvodů nebyly nově uzavřené a obtížně vypověditelné smlouvy, nebo nejrůznější personální změny, které proběhly utajeně a o jejichž existenci netuší ani nastupující vládní garnitura.  

Takovéto spekulace posiluje snaha prezidenta dostat alespoň na posty náměstků některé současné ministry. Dalším důvodem pro nervozitu v souvislosti se sestavováním vlády je změna způsobu výběru hlavy státu. Česká republika zažívá první funkční období přímo zvoleného prezidenta. Ten tak svým způsobem formuje nové ústavní zvyklosti, na které by mohl navazovat jeho nástupce.  

Proto jsou velmi citlivě vnímány některé Zemanovy výroky směrem k vládě, jeho snaha aktivně ovlivňovat její složení a v neposlední řadě prodlužování doby, po kterou nebyl od konce voleb jmenován premiér a na jeho návrh ostatní ministři.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…