Tereza Spencerová: Turecko a Daeš, bok po boku

01.12.2015 15:08

Pokud by někdo z nás poslal na účty Daeš byť jen pětikorunu, byl by okamžitě ve velkém maléru. O to poučnější je pohled na vazby Turecka a Daeše, jak ho -- výlučně na základě otevřených zdrojů a jen za loňský rok -- souhrnně nabízí Institut pro lidská práva při Columbijské univerzitě v New Yorku.

Tereza Spencerová: Turecko a Daeš, bok po boku
Foto: Youtube.com
Popisek: Tereza Spencerová

Od sestřelení svého bombardéru nad Sýrií Rusko dál razí ostrou kampaň, v níž viní Turecko – a stále častěji i osobně prezidenta Recepa Erdogana a jeho rodinu -- z podpory Daeše. Naposledy Vladimir Putin téma rozvinul v rámci ekologického summitu v Paříži, když prohlásil, že „v tuto chvíli Rusko obdrželo dodatečné informace potvrzující, že ropa uchovávaná v zásobnících kontrolovaných bojovníky Islámského státu vstupuje na turecké území v průmyslovém měřítku. Máme všechny důvody se domnívat, že rozhodnutí sestřelit naše letadlo bylo vedeno snahou zajistit bezpečnost tras ropných dodávek do přístavů, kde je ropa překládána na tankery.“

Recep Erdogan podobná obvinění dál odmítá: „Nejsme tak nečestní, abychom kupovali ropu od Islámského státu. Pokud bude dokázáno, že jsme to dělali, podám demisi.“

Je přitom očividné, že ropné kšefty mezi Tureckem a Daešem jsou pro Rusko především záminkou k tlaku na Ankaru, aby „přehodnotila“ svou politiku v Sýrii, a nikoli snahou o naprosté zpřetrhání vztahů mezi Ruskem a Tureckem; to by obchodní a jiné sankce, které mají začít platit od 1. ledna, nebyly tak výběrové a měly by plošný charakter.

A teď k avízované rešerši Institutu pro lidská práva při Columbijské univerzitě v New Yorku.

Úvod

Spolupracuje Turecko s Islámským státem? Obvinění sahají od vojenské spolupráce a dodávek zbraní k logické podpoře, finanční pomoci až po poskytování zdravotní péče. Mluví se také o tom, že Turecko zavřelo oči, když IS útočil na kurdské Kobani.

Prezident Recep Erdogan a premiér Ahmet Davutoglu jakékoli spojenectví s IS rozhodně odmítají. Erdogan 22. září 2014 zavítal na půdu Rady pro zahraniční vztahy (CFR). Kritizoval „pomlouvačné kampaně a pokusy poškodit povědomí o Turecku“. Odsoudil „systematický útok na mezinárodní reputaci Turecka“ a postěžoval si, že „Turecko je obětí velmi nespravedlivých a nepřejícných zpráv v médiích“. A zdůraznil: „Požaduji od našich přátel v USA, aby si svůj názor na Turecko utvářeli na základě informací z objektivních zdrojů.“

Nařčení

Turecko dodává Islámskému státu zbraně

-- Velitel IS pro Washington Post 12. srpna 2014 řekl: „Většina bojovníků, kteří se k nám přidali, přišla na počátku války přes Turecko, a stejně tak i naše vybavení a dodávky.“

-- Lídr turecké opoziční Republikánské lidové strany (CHP) Kemal Kilicdaroglu zveřejnil 14. října 2014 prohlášení prokuratury v Adaně, podle níž Turecko pokračuje v dodávkách zbraní teroristickým skupinám. Zveřejnil rovněž přepisy rozhovorů s řidiči nákladních vozů, kteří dodávali zbraně teroristickým skupinám. Podle Kilicdaroglua turecká vláda tvrdila, že nákladní vozy dodávají humanitární pomoc Turkmenům, ale ti konstatují, že žádnou humanitární pomoc nedostávají.

-- Podle místopředsedy CHP Bulenta Tezcana byly 19. ledna 2014 tři nákladní vozy v Adaně zastaveny kvůli kontrole nákladu. Vozy byly naloženy zbraněmi na ankarském letišti Esenboga. Řidiči měli náklad dovézt k hranicím, kde si měl nákladní vozy převzít agent tajné služby MIT a převézt je do Sýrie k předání nákladu Islámskému státu a dalším skupinám. Podobné akce se opakovaly mnohokrát a agenti MIT se snažili znemožnit inspektorům kontrolu nákladu. Inspektoři totiž nacházeli rakety, zbraně a munici.

-- List Cumhuriyet přinesl 17. prosince 2014 informace o tom, že 12. října 2014 při projednávání soudní kauzy zaměřené na korupci zazněly nahrávky, které potvrdily, že Turecko poskytuje vojenskou a finanční pomoc teroristickým skupinám spjatým s Al Kajdou. Erdogan na nahrávkách tlačí tureckou armádu, aby vstoupila do války proti Sýrii, a po šéfovi MIT Hakanu Fidanovi chce, aby vymyslel ospravedlnění útoku na Sýrii.

-- Hakan Fidan sdělil premiéru Davutogluovi a čelním představitelům ministerstev obrany a zahraničí Zadaru Gulerovi a Feridinu Sinirliogluovi: „V případě potřeby pošlu do Sýrie čtyři muže. Nutnost jít do války zformuluji tím, že odpálím na Turecko osm raket; nechám je zaútočit na hrobku Sulejmána Šáha.“

-- 19. září 2014 se ne veřejnost dostaly dokumenty, podle nichž saúdský princ Bandar bin Sultán financoval transport zbraní přes Turecko k Islámskému státu. Letoun startoval v Německu a přistál na tureckém letišti Etimesgut; náklad tvořily tři kontejnery, dva z nich zamířily k IS, třetí do pásma Gazy.

Nařčení

Turecko poskytuje bojovníkům IS pomoc s dopravou a logistikou

-- Podle tureckého listu Radikal ministr vnitra Muammar Guler 13. června 2014 podepsal směrnici: „S ohledem na naše regionální zisky budeme pomáhat ozbrojencům Fronty al Nusrá (syrská frančíza Al Kajdy, pozn. Ter.) proti teroristické organizaci Strany kurdských pracujících (PKK), Lidovým obranným jednotkám (PYD, ozbrojené křídlo syrských Kurdů, pozn. Ter.), i v rámci našich hranic. (…) Provincie Hataj je strategickým místem pro přechod mudžáhidů z našeho území před hranice do Sýrie. Logistická podpora islamistickým skupinám bude posilována, přičemž jejich výcvik, nemocniční péče a volný pohyb se bude odehrát většinou v Hataji. MIT a Ředitelství pro náboženské záležitosti bude koordinovat umísťování bojovníků ve veřejných ubytovacích zařízeních.“

-- Britský Daily Mail 25. srpna 2014 uvedl, že mnozí zahraniční ozbrojenci, kteří se přidali k IS v Sýrii a Iráku, přišli přes Turecko, aniž by se je Turecko pokusilo zastavit. Článek popisuje, jak zahraniční ozbrojenci, zvláště ti z Británie, přecházejí do Sýrie a Iráku přes tureckou hranici, kterou nazývají „branou k džihádu“. Vojáci turecké armády se buď dívají stranou a nechají je projít, nebo si od džihádistů nechávají platit drobný bakšiš ve výši třeba jen deseti dolarů.  

-- Britská Sky News získala dokumenty ukazující, že turecká vláda dává razítka do pasů zahraničních militantů, kteří chtějí překročit hranice do Sýrie a připojit se k IS.

-- BBC zveřejnila rozhovor s vesničany, podle nichž autobusy po nocích přivážejí džihádisty k boji proti kurdským jednotkám v Sýrii a Iráku a nikoli proti syrské armádě.

-- Čelní egyptský představitel 9. října 2014 naznačil, že turecká tajná služba MIT předává Islámskému státu údaje ze satelitů.

Nařčení

Turecko zajišťuje výcvik bojovníků IS

-- CNN Turk 29. července 2014 oznámila, že v Duzce nebo Adapazari, čtvrtích v samotném centru Istanbulu, existují místa, na nichž se teroristé shromažďují. Jejich výcvik zajišťují některé náboženské řády. Záběry z výcviku se objevily na tureckém propagandistickém webu IS takvahaber.net. Podle CNN Turk turecké bezpečnostní orgány mohou to vše zastavit, pokud by chtěly.

-- Turci, kteří se přidali k IS, byli nahráni, jak drží proslovy na shromáždění v Istanbulu které se konalo 28. července 2014.

-- Video ukazuje, jak stoupenec IS vede modlitbu v istanbulské čtvrti Omerli. Místopředseda CHP v reakci Sezgin Tanrikulu v parlamentu interpeloval ministra vnitra, aby zodpověděl otázky typu Je pravda, že v Istanbulu je tábor nebo více táborů, které byly vyčleněny pro pobočky IS? Kdo tvoří onu pobočku? Je pravda, že tytéž vyčleněné oblasti slouží pro výcvik militantů?

-- Kemal Kilicdaroglu 14. října 2014 varoval vládu AKP, aby teroristickým skupinám neposkytovala peníze a výcvik. „Ozbrojené skupiny nemají právo být cvičeny na tureckém území. Přivádíte zahraniční bojovníky do Turecka, cpete jim do kapes peníze, do rukou jim dáváte zbraně a chcete po nich, aby zabíjeli muslimy v Sýrii. Říkali jsme jim (vládě), aby přestali pomáhat Islámskému státu. Ahmet Davutoglu po nás chtěl důkazy. Každý ví, že pomáhají Islámskému státu.“

-- Podle jordánské tajné služby Turecko cvičí bojovníky IS pro zvláštní operace.

Nařčení

Turecko zajišťuje bojovníkům IS lékařskou péči

-- Velitel IS řekl 12. srpna 2014 listu Washington Post, že „měli několik bojovníků, včetně vysoce postavených členů Islámského státu, na léčení v tureckých nemocnicích.“

-- Turecký list Taraf 12. října 2014 uvedl, že zakladatel AKP Dengir Mehmet Firat prohlásil, že Turecko podporovalo teroristické skupiny a podporuje je stále a zajišťuje jim léčení v nemocnicích. „Ve snaze oslabit vývoj v Rodžavě (syrském Kurdistánu) vláda činí extremistickým náboženským skupinám ústupky a poskytuje jim zbraně (…) stejně jako léčení zraněných. Ministr zdravotnictví tvrdí, že je to snad něco jako naše humanitární povinnost postarat se o zraněné bojovníky Islámského státu.“

-- Podle Tarafu byl v nemocnici v turecké Sanliufře spolu s dalšími ozbrojenci IS léčen i Ahmet El H, jeden z nejvyšších velitelů IS a pravá ruka lídra Al Bagdádího. Podle zdrojů Tarafu jsou ale ozbrojenci IS léčeni v nemocnicích po celém jihovýchodním Turecku.

Nařčení

Turecko podporuje Islámský stát finančně, a to nákupem ropy

-- New York Times 13. září 2014 informoval o snaze Obamovy vlády přimět Turecko, aby zasáhlo proti široké síti, přes níž IS prodává ropu. James Philips z Heritage Foundation upozornil, že Turecko proti prodejním sítím IS dostatečně nezasahuje, protože tyje z nižších cen ropy, přičemž na těchto obchodech nejspíš vydělávají i členové vlády.

-- Turecký Radikal 13. září 2014 informoval o ilegálních ropovodech transportujících ropu ze Sýrie do tureckých příhraničních měst, kde se litr ropy prodává za 1,25 turecké liry. Po zveřejnění článku prý bylo mnoho z těchto ropovodů uzavřeno, ačkoli předtím byly v provozu přes tři roky.

-- Turecké televizní stanice Diken a OdaTV americké ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že při prodeji ropy od Islámského státu přes Turecko působí turečtí občané jako prostředníci.

-- Německá Strana zelených 14. října 2014 obvinila Turecko, že umožňuje přepravu zbraní pro IS přes své území, stejně jako prodej ropy.

Nařčení

Turecko pomáhá Islámskému státu s verbováním

Kemal Kilicdaroglu 14. října 2014 tvrdil, že kanceláře IS v Istanbulu a Gaziantepu slouží k verbování bojovníků. 10. října 2014 muftí z Konye prohlásil, že jen za poslední čtyři dny se k IS přidalo 100 lidí z Konye.

-- OdaTV oznámila, že portál Takva Haber slouží Islámskému státu jako propagandistický nástroj k získávání turkojazyčných lidí v Turecku a Německu. Adresa, na níž je tento portál hlášen, je stejná, jako v případě školy Irfan Koledži, kterou zřídila nadace Ilim Yayma Vakui, u jejíhož zrodu mimo jiné stáli Erdgan s Davutugluem. Z toho lze vyvodit, že propagandistický web je řízen ze školy vedené nadací, kterou založili členové AKP.

-- Ministr sportu a člen AKP Suat Kilic navštívil saláfistické džihádisty, kteří v Německu podporovali IS. Skupina je známa bezplatným rozdáváním koránů a sběrem finančních prostředků na sebevražedné útoky v Sýrii a Iráku.

-- OdaTV zveřejnila video s údajnými ozbrojenci IS jedoucími v autobuse v Istanbulu.

Nařčení

Turecká armáda bojuje na straně Islámského státu

-- 7. října 2014 turecká militantní islamistická organizace IBDA-C vyhlásila loajalitu Islámskému státu. Podle tureckého velitele IS je Turecko „v tom všem zapojeno“ a „10 tisíc členů IS pochází z Turecka“. Kurdská sunnitská strana Huda-Par tvrdí, že Ankara sice oficiálně IS kritizuje, ale ve skutečnosti s ním sympatizuje. Nacionalistická strana MHP má blízko ke spojení s IS, jehož bojovníci běžně přicházejí do Turecka si odpočinout v rámci bojů. Tvrdí, že Turecko zažije islamistickou revoluci a Turci by se měli připravit na džihád.

-- Seymour Hersh v London Review of Books konstatoval, že sarinové útoky u Damašku provedl IS s plným vědomím a podporou Turecka.

-- Poslanec za Lidovou demokratickou stranu (HDP) Demir Celik 20. září 2014 uvedl, že turecká speciální komanda bojují společně s IS.

Nařčení

Turecko pomáhalo Islámskému státu v bitvě o Kobani

-- Starosta Kobani Anvar Muslim 19. září 2014 prohlásil: „Na základě zpráv, které jsme získali dva dny před zahájením nynější války, vlaky plné vojáků a munice, které míjely Kobani ze severu, dělaly pravidelné dvaceti minutové až více než hodinové zastávky v těchto vesnicích: Salib Qaran, Gire Sor, Moshrefat Ezzo. Máme důkazy, svědky i videa. Proč je IS silný jen na východní straně Kobani? Vzhledem k tomu, že vlaky stavěly právě na východě od města, předpokládáme, že přivezly munici a posily pro IS.“ Ve druhém článku z 30. září 2014 přijela do Kobani delegace CHP a místní je informovali, že vše, co bojovníci IS mají, počínaje oblečením a konče zbraněmi, mají z Turecka.

-- Nuhaber zveřejnil video s tureckými vojenskými konvoji převážejícími oblastí Cerablus a přes pohraniční přechod Karkamis tanky a munici, volně pod prapory IS. Na tancích jsou turecké nápisy.

-- Lídr PYD Sálih Muslim tvrdí, že jen mezi 20. a 24. říjnem 2014 překročilo hranici z Turecka do Sýrie 120 ozbrojenců.

-- Podle komentáře velitele YPG v New York Times (29. října 2014) Turecko umožňuje bojovníkům IS i se zbraněmi volný přechod své hranice.

-- Televize Diken informuje, že „bojovníci IS přešli hranici z Turecka do Sýrie, přes železnici, která vymezuje hraniční čáru, plně pod dohledem tureckých vojáků. Na syrské straně narazili na bojovníky PYD a byli zastaveni.“

-- Kurdský velitel v Kobani tvrdí, že bojovníci IS mají v pasech turecká vstupní víza.

-- Na obranu Kobani chtěli přijít i Kurdové, ale turecká policie je od hranic vrátila zpět do Turecka.

-- OdaTV zveřejnila fotografii, na níž se turecký voják přátelsky baví s ozbrojenci z IS.

Nařčení

Turecko s IS sdílí shodný pohled na svět

-- O turecké podpoře Islámskému státu mluvil i americký viceprezident Joe Biden.

-- Podle Hurriyet z 26. září 2014 „se úvahy špiček AKP neomezují jen na Ankaru. Je šokující zjistit, že špičky strany mají pro IS slova obdivu. „Jsou jako my, bojují proti sedmi velkým mocnostem ve válce za nezávislost,“ říká jeden. „Než mít na své straně PKK, raději bych si za souseda zvolil IS,“ říká další.“

-- Respektovaný novinář Cengiz Candar konstatuje, že tajná služba MIT pomohla „porodit“ Islámský stát v Sýrii a Iráku, stejně jako i jiné džihádistické skupiny.

-- Člen vedení AKP na svém FB: „Díkybohu, že IS existuje… nechť vám nikdy nedojde munice.“

-- Vedoucí turecké správy sociálního zabezpečení na své interní korespondenci používá logo IS.

Potud tedy rešerše Columbijské univerzity v New Yorku, která mimo jiné „cudně“ přehlíží vazby, které na Daeš a další teroristické organizace mají Spojené státy a další západní země nebo jejich vazalové.

I tak je to ale zajímavý příspěvek k úvahám nad nynějším sbližováním Evropské unie s Tureckem. Ale o tom příště.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

13:04 Petr Hampl: Vraždit politické odpůrce je tak snadné!

Denní glosy Petra Hampla.